
Het is bijna kerst. Feestdagen waar we normaal met zijn allen zo naar uitkijken. Maar met alle afgekondigde maatregelen wordt het een andere kerst dan we gewend zijn. Toch wil ik graag een aantal leuke details delen over kerst in Azië.
Op de Filipijnen wordt het bijvoorbeeld uitbundig gevierd. Door de Spaanse overheersing is het land overwegend katholiek. In september beginnen inwoners al met de voorbereidingen van dit feest. Het versieren van hun huis en kerstboom is dan ook een grote gebeurtenis, zelfs een arrenslee en ‘sneeuw’ ontbreken niet in een land waar het in december gemiddeld twintig graden is. De kerstdagen worden op de Filipijnen ingeluid door de zogenaamde Misas de Aguinaldo, waarbij bij het aanbreken van de dag een mis wordt gehouden. 24 December, kerstavond, is de belangrijkste avond en wordt gevierd met familie en traditionele gerechten.
Ook in Sri Lanka wordt kerst gevierd. Dit dateert nog uit de tijd dat Sri Lanka een Britse kolonie was. In Sri Lanka zijn veel katholieke kerken, waar mensen tijdens kerstavond samen komen. Tuk tuk’s, huizen en tempels worden uitbundig versierd en ook worden er heerlijke kerstbroden gebakken. En ondanks dat het Singhalese nieuwjaar in april is, wordt kerst én oud en nieuw hier ook in december gevierd met familie en vrienden.
Kerstgebak uitwisselen
In India wordt kerst door de christenen traditioneel gevierd. Vanaf begin december beginnen inwoners met het versieren van woningen en hangen de christenen een van papier gemaakte ster aan hun huis. De meeste kerken houden hun kerstviering op zondag in het weekeind voor kerst, zodat ook niet-christenen kunnen komen. Kerst staat hier trouwens ook in het teken van het bereiken van de ongelovigen met het evangelie. Na afloop van de dienst genieten de mensen van een uitgebreide maaltijd in de vorm van de beroemde Biriyani, een gerecht van rijst en kip, met een zoet dessert. Op eerste kerstdag staan de mensen vroeg op, trekken ze hun mooiste kleren aan en gaan ze naar de kerk voor een korte dienst, om daarna met familie en vrienden kerstgebak uit te wisselen. Families genieten ’s avonds van het kerstdiner.
Eten en socializen
In Nepal, een overwegend hindoeïstisch land, wordt niet veel aan kerst gedaan. Bij grote winkels waar veel westerlingen komen, zijn de etalages verlicht en staat een grote kerstboom. Voor de Nepalese christenen is het kerstfeest erg belangrijk, hier wordt dan ook extra aandacht aan gegeven omdat christenen veel minder feestdagen hebben dan de Hindoes. De Nepalese regering heeft daarom besloten dat kerst een officiële vrije dag is. De christenen gaan met zijn allen naar de kerk. Na afloop van de dienst wordt er buiten op grote vuren eten gekookt, alle kerkgangers blijven eten en socializen.
Rest mij om jullie allemaal een fijne kerst te wensen. Liefdevol, vol harmonie en in goede gezondheid!
MERRY CHRISTMAS
සුබ නත්තලක් (suba nattalak)
கிறிஸ்துமஸ் வாழ்த்துக்கள் (Kiṟistumas vāḻttukkaḷ)
MALIGAYANG PASKO
मेरी क्रिष्टमस (Mērī kriṣṭamasa)
क्रिसमस की बधाई (krisamas kee badhaee)
GIÁNG SINH VUI VẺ
រីករាយថ្ងៃបុណ្យណូអែល (rikreay thngai bony nauel)
Erica Dankmeijer
Eigenaar reisbureau Delta Holidays