Kees Bikker: Betaal je reisagent voor advies, niet voor de boeking

Kees Bikker
10 februari 2021

Het kwartje viel toen ik met onze financieel adviseur om de tafel (oh pardon, in een Zoom-gesprek) zat vanwege een nieuwe hypotheek. Nu zien wij hem niet jaarlijks, maar bij de laatste keer kregen we een voorstel dat volgens hem het beste bij ons zou passen en voilà dat werd dan onze hypotheek.

Maar wat een verschil met toen. Nu krijgen we heel transparant meerdere offertes. Met per voorstel in het kort even de voors en tegens. Kunnen we zelf een afgewogen keuze maken. Ander verschil: dit keer stuurt de adviseur ons nog een aparte rekening voor zijn werkzaamheden. Confronterend? Misschien. Maar ook win-win. 

De reisbemiddeling heeft die transitie nog niet doorgemaakt. Wel is duidelijk dat het commissiestelsel zo langzamerhand op weg is naar de uitgang. Schoorvoetend, dat zeker. De luchtvaart heeft twintig jaar geleden het voortouw al wel genomen, maar de retail lijkt er maar niet aan te willen geloven. Alsof ze niet op hun eigen toegevoegde waarde durven te vertrouwen. 

Welk uurtarief zou jij hanteren?
Het verdienmodel van een reisadviseur is achterhaald. Dat zou niet gekoppeld moeten zijn aan de waarde van de reis die wordt verkocht. Maar aan de tijd die in de reis van de klant wordt gestoken. Heb je als reisagent of ZRA al eens nagedacht welk uurtarief jij zou hanteren? 

Sinds kort bied ik advies tegen betaling aan op mijn reisblog travelkees.nl. Dit omdat ik regelmatig word benaderd door lezers over een reis waarover ik heb geschreven. Er is dan behoefte aan persoonlijke toelichting op mijn verhaal. Waarom? Omdat ik informatie uit de eerste hand heb. Ik bied een video call van 20 minuten aan voor een vergoeding van 15 euro. 

Hechtere band
Door corona is de video call als medium razendsnel gemeengoed geworden. Lezers kunnen niet alleen een hechtere band met hun favoriete blogger krijgen, maar ook gericht advies op hun persoonlijke situatie vanuit de expertise van de reisspecialist. Een zeer eigentijdse win-winsituatie dus.

Of ik daarna nog een boeking maak? Dat ligt natuurlijk aan de omstandigheden. Als iemand aangeeft het fijn te vinden om mij in te huren om de boeking verder tot stand te laten komen, dan heb ik daar meer dan voldoende mogelijkheden voor.

En tegen touroperators zou ik zeggen: houd de commissie maar in je zak en doe er iets leuks mee. Studiereizen en trainingen voor bloggers en reisspecialisten beschikbaar stellen bijvoorbeeld. De rest mag je houden.

Kees Bikker
Oprichter travelkees.nl

Profiteer alleen nog vandaag (29 november) van Black Friday korting op Luchtvaartnieuws Abonnement (membership)

We hebben een speciale Black Friday-aanbieding: u kunt tijdelijk member worden van Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws voor slechts 40 euro per jaar, of 4,50 euro per maand als u liever maandelijks betaalt. Daarmee krijgt u bijna 35 procent korting.

Voor dat geld kunt u maandelijks het digitale Luchtvaartnieuws Magazine lezen, krijgt u toegang tot het digitale archief van de afgelopen vijf jaar en verdwijnt het slot op alle premiumartikelen op Luchtvaartnieuws.nl en Zakenreisnieuws.nl. Ook ziet u minder advertenties als member. 

U hebt slechts een paar dagen de tijd. Wacht dus niet te lang en...

.... profiteer snel van onze speciale Black Friday-aanbieding.

 

 

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

25-11-22, 10:11
17-10-22, 10:10
02-02-22, 02:02
24-11-21, 11:11
12-08-21, 02:08
Copyright Reismedia BV 2023 - Cookieinstellingen