Kees Bikker: Functie elders

9 april 2021

Ouwe jongens krentenbrood: vakbroeders die het ene moment nog een biertje met elkaar drinken tijdens een vakbeurs, studiereis of congres vliegen elkaar in het voorjaar van 2021 in de haren als een stel straatschoffies. Dit hadden we een jaar geleden toch niet durven voorspellen?

extra add 1ste alinea: 
1

Oorzaak is het schimmige spel dat werd gespeeld rondom de invoering van de coronavouchers en vervolgens het voucherfonds. Aan wie je het ook vraagt, niemand zal je precies kunnen of willen vertellen wie wanneer de spelregels voor dat voucherfonds heeft bepaald. Want ‘de gesprekken tussen SGR en overheid’ zijn geheim. Dan valt er dus iets te verbergen. Maar zo houd je wel de schijn tegen je in stand.

“Historische uitspraak”
Het ANVR verschuilt zich vervolgens weer achter het SGR én achter een “historische” uitspraak van de rechter. Ik weet eigenlijk niet zo goed hoe je dat historische zou moeten lezen, maar het klinkt behoorlijk triomfantelijk. Dit zei het ANVR in een post in de sociale media waarin zij krokodillentranen huilde over een artikel in het Financieel Dagblad. In dat artikel werd nog maar eens voor de hele natie beschreven hoe de hele reisbranche schaamteloos met elkaar op de vuist ging. NB: Zoek maar niet naar de bewuste post: de uitingen van ANVR en de reacties zijn inmiddels offline gehaald, maar ze getuigden van een brancheorganisatie die onder een steen lijkt te hebben gelegen sinds maart 2020. Daarover straks meer.

Terug naar de historische uitspraak: “Ongelijke gevallen behoeven geen gelijke behandeling” zei de rechter. Maar daarmee verwees hij naar de deal die EZK met SGR had gemaakt. Daarin is vanaf een bepaald moment ongelijkheid tussen behandeling van reisagent en touroperator ontstaan.

Tegen elkaar uitgespeeld
In Denemarken, waar een vergelijkbaar fonds (en véél sneller!) in werking kwam, bestaat deze ongelijkheid niet. Waarom in Nederland wel? Hier wordt het interessant, want dit is het moment geweest waarop de reisagenten en de touroperators tegen elkaar werden uitgespeeld.

Boze tongen beweren dat SGR het niet zo goed kon vinden met de nieuwe CEO van de D-rt Groep. Enigszins verbaasd werd er in de de hele reiswereld opgekeken toen daar de weggestuurde oud CEO van de D-rt Groep ineens opdook bij het SGR als programmadirecteur van het voucherfonds. Don Kaspers, functie elders?

Het vonnis van de rechter waar we het net over hadden gaat dus voorbij aan hoe de ‘deal’ tussen SGR en EZK tot stand is gekomen. En dat lijkt gebeurd te zijn in een sfeer van achterkamertjespolitiek en oude bestuurscultuur (want geen openheid van zaken op dit stuk).

Oude bestuurscultuur
Oude bestuurscultuur, dealtjes achter gesloten deuren, de Tweede Kamer zou dit genadeloos hebben afgestraft. Maar in de reiswereld hebben we geen volksvertegenwoordiging. Nou ja, we hebben wel een brancheorganisatie. Want daarin waren de retail en de de touroperators gezamenlijk verenigd.

Een brancheorganisatie die haar rol niet oppakt. Het ANVR heeft staan toekijken hoe beide partijen uit elkaar werden gedreven en die nooit echt iets ondernam om de boel bij elkaar te houden. Om de boel wat af te leiden begon ze een discussie over de contributie. Een kluif waar een aantal leden gretig op in sprongen, terwijl inmiddels het huis al stond te branden.

Het viel natuurlijk te verwachten dat het oorlog zou worden als de verbindende factor het af laat weten. Geen overleg en ieder voor zich. Frank Oostdam zag het debacle met d-reizen ver genoeg van te voren aankomen, maar ondernam eigenlijk geen actie. Niet naar de touroperators toe, niet naar SGR en EZK was al helemaal een brug te ver.

Klaagzang
Het altijd uitstekend geïnformeerde FD schreef een prima genuanceerd stuk over de oorlog die de branche uiteendrijft. Dát vond de ANVR maar een naar stuk. Frank Oostdam beklaagde zich in de sociale media over de toonzetting.

Toen zijn klaagzang op LinkedIn niet zo lekker viel heeft hij het stuk maar weer offline gehaald. Een jaar lang wegkijken en weglachen heeft geleid tot een branche die tot op het bot verdeeld is en op zoek is naar een healer. Een nieuwe verbinder. En Frank Oostdam? Functie elders wordt gezegd.

Kees Bikker
Oprichter
travelkees.nl

Extra advertentie tonen: 
1

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

02-02-22, 02:02
24-11-21, 11:11
12-08-21, 02:08
09-04-21, 08:04
Copyright Reismedia BV 2022 - Cookieinstellingen