Kees Bikker: Wat is het antwoord op die ene vraag?

25 maart 2021

Het was deze week weer bal in de reissector. De ontwikkelingen volgden elkaar snel op en een beetje scenarioschrijver had alleen al aan de rechtszaak tussen de reisbureaus vs. SGR en de Staat voldoende materiaal om drie seizoenen op Netflix te vullen.

extra add 1ste alinea: 
0

Tegen het eind van de week waren de troepen weer teruggekeerd naar hun stellingen en werden hier en daar de wonden gelikt. Het was een voorlopige apotheose van een heel jaar corona en ieder voor zich. Er is dan wel een branchevereniging maar in 2020 leek het meer dat de reissector misschien wel drie brancheverenigingen nodig had. Eentje voor de touroperators, eentje voor de reisbureaus en één voor de zelfstandige reisadviseurs (ZRA’s).

Die laatste groep voelde de pijn het eerst, kwam ook gelijk in de zomer al in actie en organiseerde een mars naar het Binnenhof. Het ANVR huppelde daar publicitair wat achteraan. De actie leverde niet al te veel steun van de overheid op, want veel ZRA’s, lean & mean als ze zijn (want geen personeel en geen winkelpand), hebben hun bedrijf moeten stoppen of zijn in winterslaap gegaan.

De Rechtszaak
In de tussentijd dacht men succesvol een vouchersysteem te hebben opgezet. Dat bleek enkel uitstel van executie. Er kwam een rechtszaak van. Die ging om de verdeling van de toegezegde staatssteun. Maar tijdens de rechtszaak bleek dat die hele staatssteun nog niet eens geregeld was. 

Daarna kon het moddergooien beginnen. Want zonder staatssteun komen de geldstromen niet op gang en blijft elk bedrijf op zijn laatste beetje geld zitten. De reisbureaus en de touroperators werden zo tegen elkaar uitgespeeld. 

Wie is de Mol?
En dan was er ook nog een Mol in het spel. Want de staatssteun zou door een anoniem persoon bij de EU in Brussel zijn getorpedeerd met een bezwaarschrift. Iets met belangenverstrengeling bij het SGR.

‘Wie is de Mol’ is een spel waarin de deelnemers vrij eenvoudig tegen elkaar uit te spelen zijn. In de reissector was dat niet anders deze week. Dan is er altijd een rol weggelegd voor iemand die opstaat en de boel weer bij elkaar brengt. 

Tijdens de lasergame-opdracht vochten de WIDM deelnemers tegen een onbekende mol. Totdat vanuit de regie het sein kwam dat er ook op elkaar geschoten mocht worden om zo als enige over te blijven. Dát had Joshua Nolet, een van de deelnemers in de gaten. Met gebalde vuist riep hij “Jongens, Unite!” Met als resultaat dat alle spelers zich tegen de mol keerden, ongeschonden door deze ronde heen kwamen en weer samen verder konden.

Deze week heeft de rechter uitspraak gedaan. Iedereen is daar benieuwd naar. Maar ik ben alleen maar benieuwd naar het antwoord op die ene vraag. Wie pakt daarna de rol van Joshua? Wie neemt de regie?

Kees Bikker
Oprichter
travelkees.nl

Profiteer alleen nog vandaag (29 november) van Black Friday korting op Luchtvaartnieuws Abonnement (membership)

We hebben een speciale Black Friday-aanbieding: u kunt tijdelijk member worden van Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws voor slechts 40 euro per jaar, of 4,50 euro per maand als u liever maandelijks betaalt. Daarmee krijgt u bijna 35 procent korting.

Voor dat geld kunt u maandelijks het digitale Luchtvaartnieuws Magazine lezen, krijgt u toegang tot het digitale archief van de afgelopen vijf jaar en verdwijnt het slot op alle premiumartikelen op Luchtvaartnieuws.nl en Zakenreisnieuws.nl. Ook ziet u minder advertenties als member. 

U hebt slechts een paar dagen de tijd. Wacht dus niet te lang en...

.... profiteer snel van onze speciale Black Friday-aanbieding.

 

 

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

25-11-22, 10:11
17-10-22, 10:10
02-02-22, 02:02
24-11-21, 11:11
12-08-21, 02:08
Copyright Reismedia BV 2023 - Cookieinstellingen