Kees Bikker: Wie maakt het punt bij Mona?

22 april 2021

Even was er hoop voor veel reisbedrijven. Op maandag 12 april mocht het ANVR alsnog haar opwachting maken bij Mona Keijzer herself. Samen met Erik Jan Reuver van het SGR toog Frank Oostdam naar de virtuele spreekkamer van de staatssecretaris. Vooraf was al wel duidelijk dat er niet veel spreektijd zou zijn. Zo waren de VvKR, ZRA’s en DTRU niet uitgenodigd. Geen onlogische wens, want het afgelopen jaar waren de noden van juist deze takken van de reisbranche niet echt helder uitgelicht naar de politiek toe.

extra add 1ste alinea: 
1

Maar, ijdele hoop. De spreektijd was lang genoeg voor het voorstelrondje van de heren Oostdam en Reuver en daarop het NJET van Mona.

Ik waardeer het oprecht dat het ANVR dit gesprek toch nog heeft willen voeren, (zeker in het licht van mijn blog van 9 april), maar in het commentaar achteraf van het ANVR klonk toch ook wel heel erg een “zie je wel dat ze niet naar ons willen luisteren, maar we hebben het toch geprobeerd?” door. Tja, de politiek is het laatste decennium niet meer echt bijgepraat over wat er leeft in de reisbranche op wat geharrewar rondom de vliegtax na.

Dat het toerisme niet belangrijk wordt gevonden in Den Haag dat blijkt ook nog eens pijnlijk uit het commentaar dat ik via LinkedIn ontving van het inmiddels afgezwaaide VVD kamerlid Remco Dijkstra: “...bijzonder jammer dat sommige bestuurders vakantie (vliegen=vies of reizen is overbodig) of de infra (reisbureaus) daarvoor onvoldoende op waarde weten te schatten….”

Lobby is een vak. En Frank Oostdam heeft vooral erg zijn best voor ons gedaan, maar het heeft er alle schijn van dat hij de politieke lobby beter aan een specialist over kan laten. Met zijn dubbelfunctie als directeur én voorzitter van onze branchevereniging trekt hij misschien wel meer werk naar zich toe dan iemand in tijden van crisis zou kunnen behappen.

Voor deze crisis is het te laat. Maar we moeten straks ook weer verder. Inmiddels is dus wel duidelijk dat de Haagse politiek meer betrokken moet worden bij de reisbranche. Daardoor komt er eerst begrip en daarna draagvlak. Daar heb je iemand voor nodig die blindelings de weg weet op het Binnenhof. De ANVR zou dat moeten weten, want (heel) vroeger waren het juist teruggetreden politici als Ed van Thijn en Hans Wiegel die de voorzittershamer hanteerden bij de ANVR.

Voor Frank Oostdam zou het ook een geruststellende gedachte zijn om gewoon op kantoor een Haagse sparring partner te hebben. Iemand die luistert naar de naam Jan Peter of Wouter misschien?

Kees Bikker
Oprichter
 travelkees.nl

Extra advertentie tonen: 
1


Nu eerste half jaar gratis

...in deze december feestmaand benadrukken we graag hoe essentieel het is om u van betrouwbare berichtgeving over de luchtvaart- en (zaken)reisindustrie te voorzien. Dat doen we al bijna 22 jaar lang, 24/7. Help ons om dit te kunnen blijven doen door middel van een bescheiden bijdrage. Word nu member en ontvang het eerst halfjaar gratis toegang tot onze websites en tevens ontvangt u 12 maal per jaar het dikke en bekroonde Luchtvaartnieuws Magazine.

Na het eerste jaar leest u Luchtvaartnieuws.nl / Zakenreisnieuws.nl en Luchtvaartnieuws Magazine al vanaf €5 per maand.

Klik hier om member te worden. Of steun ons eenmalig als begunstiger

 

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

25-11-22, 10:11
17-10-22, 10:10
02-02-22, 02:02
24-11-21, 11:11
12-08-21, 02:08
Copyright Reismedia BV 2022 - Cookieinstellingen