Margriet Dijkhuizen: Bekend maakt bemind

Margriet Dijkhuizen
20 juli 2020

Het reizen komt langzaamaan weer op gang. Gelukkig werd voor Griekenland code geel afgegeven, waardoor mijn klanten konden afreizen naar Zakynthos. Weliswaar met mondkapjes en een gezondheidsverklaring in de koffer, maar vol enthousiasme zijn zij geland op het zonnige eiland. Al snel volgden die dag ook de eerste digitale foto’s en was ik gerust dat mijn eerste klanten tijdens corona van een onbezorgde vakantie konden genieten.

Het lijkt wel of we vakantie vieren opnieuw ‘uitvinden’. Het passeren van de douane brengt een onzekerheid mee, niemand wil bij binnenkomst in quarantaine en laat zich daarom voor vertrek testen. In het nieuwe normaal maken we een digitale studiereis om te ervaren aan welke nieuwe normen en protocollen we ons moeten houden om op een veilige en verantwoorde manier vakantie over de grens te kunnen vieren. We missen de beleving van de old-school studiereizen, waarbij niet alleen onze professionaliteit wordt verrijkt door over de grens te kijken. In gedachten denk ik ook terug aan het gevoel dat past bij de fysieke studiereizen.

Schipholperikelen
Mijn studiereis naar Bodrum staat gelukkig gepland. Vroege vertrekken heb ik nooit aantrekkelijk gevonden, helemaal door de afstand vanaf mijn woonplaats naar Schiphol. Neem ik de laatste trein en bivakkeer ik ergens op een bankje in de hallen van Schiphol? Hiervoor zullen de maatregelen nu aangescherpt zijn. Of boek ik een overnachting op Schiphol - heel aantrekkelijk - maar vat ik nooit slaap, omdat ik bang ben dat ik mijn vlucht mis? Of neem ik voor het gemak een taxi naar Schiphol... Hierbij kan ik socializen met de chauffeur of andere reizigers over de te maken reis. Mijn nieuwsgierigheid, waarvan de beloning vaak een inspirerend verhaal oplevert, wint het altijd van de stilte. De reis verloopt vlot en voor ik het weet ben ik op zoek naar de balie waar collega reisagenten al staan te wachten.   

De kennismaking voorafgaande aan de studiereis is best spannend! Vooral als er geen bekende collega’s tussen staan. Ik scan en laat het spannende gevoel maar even landen. De persoon die naast mij gaat zitten - of ik naast haar - is mijn kamergenoot. De eerste kennismaking begint in het vliegtuig. De gesprekken worden intenser tijdens de momenten op de hotelkamers en tijdens de vaak goed verzorgde ontbijten, lunches en diners.

Op onderzoek in Bodrum
We beginnen met een overnachting in Bodrum, de stad aan de zuidwestkust van Turkije, aan de Golf van Gökova. Bodrum ligt tegenover het Griekse eiland Kos. Wat mij het meest is bijgebleven van Bodrum, zijn de stadswallen uit de tijd van Alexander de Grote en de Petrusburcht. De naam Bodrum betekent ‘kelder’. Waarschijnlijk is dit afgeleid van de Petrusburcht. In de Griekse tijd heette Bodrum Halicarnassus. De naam is wel bekend van het Mausoleum van Halicarnassus. Dit is één van de antieke zeven wereldwonderen waarvan de fundamenten nog te bezichtigen zijn bij Bodrum. De stenen van het mausoleum zijn gebruikt bij de bouw van de Petrusburcht. Bodrum is een fantastische winkelstad. In de vele smalle, schilderachtige straatjes onderhandel je over goud, kleding, sieraden en meer. Langs de haven van Bodrum is het heerlijk flaneren. Bodrum heeft een breed aanbod aan restaurants en ook in de Halicarnassos discotheek, een van de bekendste van de Egeïsche kust, kunnen we tot laat in de nacht dansen.

Vanuit Bodrum doen we een excursie naar Turgutreis, waar iedere zaterdag een grote markt is. En heel benieuwd was ik naar Gümbet, inmiddels het bekende toeristenoord, vastgegroeid aan Bodrum. Het beeld van dit deel van Turkije wordt nu werkelijk, de groep leer ik beter kennen en tijdens de uitjes en excursies, waaronder een boottocht, wisselen we organisatie georiënteerde ervaringen uit. Met aanvullende reiskennis landen we vijf dagen later op Schiphol. We nemen afscheid alsof we vrienden voor het leven blijven en gaan allemaal onze eigen kant weer op.

Experiment
Na mijn kennismaking met deze badplaats weet ik zeker dat mijn verkoop gaat stijgen! Bodrum met haar mooie hotels en resorts, een perfecte bestemming voor liefhebbers van strand, zee en cultuur.

Deze studiereis heeft wederom mijn kennis verreikt! De waarde van studiereizen is groot, niet alleen de verbinding die tot stand komt tussen collega reisagenten, ook de gunfactor richting de reisorganisatie is gegroeid. Helaas zien we steeds meer reisorganisaties verdwijnen en maken familie-uitjes plaats voor de old-school studiereizen. Denk aan Olympia, met een groot aanbod in Griekenland en Gambia, TunesieXpert Eurojet en de fascinerende studiereizen van het inmiddels failliete Tenzing Travel. Zonder (voor)oordeel of mening blijven we hunkeren naar deze fantastische verkenningsreizen. Bemind maakt bekend, maar tegenwoordig met een mondkapje en een gezondheidsverklaring mee op reis!

Margriet Dijkhuizen
Reisagent VakantieXperts

Profiteer alleen nog vandaag (29 november) van Black Friday korting op Luchtvaartnieuws Abonnement (membership)

We hebben een speciale Black Friday-aanbieding: u kunt tijdelijk member worden van Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws voor slechts 40 euro per jaar, of 4,50 euro per maand als u liever maandelijks betaalt. Daarmee krijgt u bijna 35 procent korting.

Voor dat geld kunt u maandelijks het digitale Luchtvaartnieuws Magazine lezen, krijgt u toegang tot het digitale archief van de afgelopen vijf jaar en verdwijnt het slot op alle premiumartikelen op Luchtvaartnieuws.nl en Zakenreisnieuws.nl. Ook ziet u minder advertenties als member. 

U hebt slechts een paar dagen de tijd. Wacht dus niet te lang en...

.... profiteer snel van onze speciale Black Friday-aanbieding.

 

 

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

25-11-22, 10:11
17-10-22, 10:10
02-02-22, 02:02
24-11-21, 11:11
12-08-21, 02:08
Copyright Reismedia BV 2023 - Cookieinstellingen