Margriet Dijkhuizen: Vrijheid en onvrijheid (gebonden)

Margriet Dijkhuizen
7 september 2020

“En de vogels vliegen van West- naar Oost-Berlijn, worden niet teruggefloten, ook niet neergeschoten. Over de muur, over het IJzeren Gordijn, omdat ze soms in het oosten soms ook in het westen willen zijn.”

Bij het woord ‘vrijheid’ denk ik meteen aan het nummer van het Klein Orkest: Over de Muur. Dit nummer heb ik zo vaak gehoord. Het blijft inspirerend, omdat het leven in vrijheid voor ons normaal is. Toch krijgt het woord ‘onvrijheid’ ook betekenis in 2020. Het is niet meer vanzelfsprekend dat we onbezorgd een verre reis boeken en vliegen naar de bestemming die op onze bucketlist staat. Een stukje vrijheid wordt daarin wel van ons afgenomen.

Ik denk terug aan het jaar 1986. Het jaar waarin ik met mijn havo-diploma en rijbewijs op zak vertrok naar de Verenigde Staten om aan de slag te gaan als au pair in een Nederlands gezin. Mijn eerste verre reis, tevens mijn eerste KLM-vliegreis. 1986 was ook het jaar waarin de examenfeesten nog uitbundig werden gevierd en wij met een stel vriendinnen op ‘after-examenreis’ met de slaapbus vertrokken naar Tossa de Mar. Ons leven was een groot feest, onbezorgd en passend bij onze leeftijd. Voldoende vrije tijd en zorgeloos het leven vieren in een volle discotheek.

Het was tevens het jaar waarin ik het dorp waar ik ben opgegroeid ging loslaten. Ik liet ouders, vrienden en dagelijkse gewoontes ver achter mij en ik was onderweg naar de metropool met het, destijds, grootste Vrijheidsbeeld!    

Positiviteit
Covid-19 behelst dit jaar ons leven. Onze keuzevrijheid, maar ook de omstandigheid waarin we leven. Want wat als we de komende maanden geen nieuwe reizen gaan boeken en de vakantiekeuze in 2021 opnieuw Nederland wordt? Het zou toch heel fijn zijn als de angst wordt weggenomen bij onze klanten dat reizen nog steeds fijn is, ondanks alle maatregelen die we in acht moeten nemen. Genoeg praktijkvoorbeelden om deze ‘angst’ te begrijpen overigens. Maar ik ben ook blij dat we toch positieve verhalen horen van reizigers die van een vakantie hebben genoten.

Zo vertrok mijn dochter vorige week maandag naar Spanje. Zij landde ‘s ochtends op Bilbao en reisde met de trein door naar San Sebastian. Op dat moment was het reisadvies nog geel. ‘s Middags werd geel gewijzigd in code oranje. Bij terugkeer uit een ‘oranje’ bestemming, wordt er geadviseerd om extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo deed ze op Schiphol een coronatest bij terugkomst en werkte ze thuis. En die quarantainetijd? Die nam ze voor lief. Een beetje vrijheid leverde ze graag in, voor de positiviteit die de vakantie haar uiteindelijk heeft gebracht.

Margriet Dijkhuizen
Reisagent VakantieXperts

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

09-04-21, 08:04
Kees Bikker
25-11-20, 03:11
Copyright Reismedia BV 2021 - Cookieinstellingen