Pascall van Mastrigt: De klok slaat nog steeds Corona

15 april 2020

Ik had persoonlijk gehoopt dat alles rondom het coronavirus een beetje zou gaan luwen, maar niets is minder waar. Elke dag, elk uur en elke minuut is er wel ergens nieuws over dit virus. Het was fijner geweest als dit nieuws eenzijdig was. Maar in dat geval was er waarschijnlijk ook niet elke minuut nieuws.

We zitten inmiddels met zijn allen al in week vijf van het thuiswerken. Begrijp me niet verkeerd, ik werk voornamelijk vanuit huis en ben dit wel gewend. Manlief werkt ook thuis. Dit is helemaal geen probleem: wij hebben aan het eind van deze tijd geen mediator nodig. Hij is normaal niet veel thuis, dus een beetje quality time samen is best fijn, ook al werken we gewoon door. Waar hij zich vooral een slag in de rondte werkt om de grote multinational waar hij voor werkt financieel op de rit te houden, ben ik al wekenlang boekingen aan het verzetten of aan het annuleren. Of advies aan het geven aan mijn klanten die pas later in het jaar vertrekken en zich ook zorgen maken. Zorgen om hun centen en ook zorgen dat hun vakantie niet kan doorgaan, want de meesten willen echt graag weg. Ik volg het reisnieuws op de voet naast alle ontwikkelingen op het gebied van corona-vouchers en dergelijke. Het gaat niet bij elke aanbieder hetzelfde, de regels zijn overal verschillend. We moeten er als reisagent maar mee dealen. Ik ben positief, dat komt allemaal echt wel goed.

Waar ik niet goed mee kan dealen is het nieuws. Ik lees deze week dat het aantal opnames minder wordt, het aantal IC-patiënten daalt en dat er – godzijdank - ook minder mensen sterven. Fijn, want wie houdt er niet van goed nieuws. Verder lijkt er weinig ander nieuws te zijn, behalve dat de temperaturen vrij hoog zijn voor de tijd van het jaar en dat het alweer erg droog aan het worden is. De een vindt het niet best dat mooie weer, want dan wil iedereen er op uit. Ik geniet er van. Ik had nog nooit zoveel tijd op een doordeweekse dag om van het weer te genieten. Heerlijk met een hapje en drankje in eigen tuin. Bovendien word ik niet nat als ik er met de hond uit moet. Ik bof wel met een mooie tuin. Ik snap dat niet iedereen dat heeft. 

Het betreffende nieuws waar ik minder vrolijk van word, is over het vaccin. Want ja, wanneer is dat er eigenlijk? In sommige landen zijn ze al best ver met de ontwikkeling hiervan. Super! Het geeft me hoop. Maar aan de andere kant vertelt iemand anders dat het nog wel een jaar kan duren. Wat is nu waar? En hoe ver is de ontwikkeling dan daadwerkelijk? Een arts uit een nabij gelegen dorp heeft al acht patiënten met vrij goed verkrijgbare medicatie beter gemaakt. Een andere arts in de Verenigde Staten heeft dat ook gedaan. En ook daar werkte dit goed. Maar nee, wij horen dat er niks is bewezen. Dat gaat nog maanden duren.

Vervolgens roept mevrouw Van der Leyen van de EU dat je beter geen zomervakantie kunt boeken. Hallo? De meeste mensen hebben al lang hun zomervakantie geboekt. Natuurlijk zijn er ook altijd last minute boekingen, maar zij weet duidelijk niet hoe het werkt in de reiswereld. Een zinloze uitspraak, die naar mijn mening net zo zinloos begint te worden als de EU. Want zelfs in de tijd van corona is hier geen eenheid, netzo als dat dit niet het geval is op het gebied van de pensioenleeftijd, BTW-tarieven, andere belastingen en nog heel veel meer. Het zal wel dezelfde mevrouw zijn die ook roept dat klanten hun geld maar moeten terugkrijgen voor hun geboekte reis. Ze heeft blijkbaar liever dat de EU nog meer fondsen moet aanrukken om airlines, touroperators, reisbureaus, reisagenten en alle andere partijen in de hele keten te behoeden van faillissementen. Een EU-lid heeft makkelijk praten. Hun salarissen gaan gewoon door. Ik zag gisteren een publicatie van het riante maandsalaris plus toeslagen van ‘ons’ Frans Timmermans. Het geld dat hij in een maand krijgt, daar moeten wij in de branche aardig wat reizen voor verkopen. Alleen al van zijn reiskostentoeslag moet ik zeker twee goede maanden draaien. Ik ga er vanuit dat zij ook vanuit huis werken en dat die toeslag toch minimaal wegvalt.

Dan nog de twijfel over hoe lang het gaat duren. Ik begrijp ook best dat we dit niet goed kunnen voorspellen. Maar ik krijg toch wel hoop als een viroloog van het UMC voorspelt dat het snel gedaan is met dit voor mensen zo agressieve virus. Agressieve virussen zijn volgens haar snel weer weg. Mijn hoop wordt echter meteen weer de kop ingedrukt door een andere viroloog die zegt dat dit nog wel een tijdje blijft.

Ik blijf zelf behoorlijk goed gemutst. Ik volg een heleboel webinars en e-learnings om nog meer kennis op te doen van landen en regio’s, mijn hele huis heeft nog nooit zo geblonken, ik geniet tussendoor van wat meer vrije tijd en blijf positief tegenover klanten en probeer vooruit te kijken. 

Tuurlijk verlang ik er naar weer met familie en vrienden koffie te drinken, of een borrel en lekker samen te barbecueën in het zonnetje. En ik hoop, na twee reizen gestreept te hebben, toch in september even weg te kunnen. Ik wil weer graag live meetings hebben en weer mooie reizen voor mijn klanten samenstellen. En ik hoop ook dat alle andere ondernemers en bedrijven weer snel door kunnen gaan met waar ze goed in zijn. Als het niet te lang duurt, valt alle psychische en economische schade hopelijk mee. 

Daarom coronavirus, pleur snel een keertje op! Het is wel mooi geweest zo.

Pascall van Mastrigt
Reismetpassie, aangesloten bij Face2Face Travel

Profiteer alleen nog vandaag (29 november) van Black Friday korting op Luchtvaartnieuws Abonnement (membership)

We hebben een speciale Black Friday-aanbieding: u kunt tijdelijk member worden van Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws voor slechts 40 euro per jaar, of 4,50 euro per maand als u liever maandelijks betaalt. Daarmee krijgt u bijna 35 procent korting.

Voor dat geld kunt u maandelijks het digitale Luchtvaartnieuws Magazine lezen, krijgt u toegang tot het digitale archief van de afgelopen vijf jaar en verdwijnt het slot op alle premiumartikelen op Luchtvaartnieuws.nl en Zakenreisnieuws.nl. Ook ziet u minder advertenties als member. 

U hebt slechts een paar dagen de tijd. Wacht dus niet te lang en...

.... profiteer snel van onze speciale Black Friday-aanbieding.

 

 

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

25-11-22, 10:11
17-10-22, 10:10
02-02-22, 02:02
24-11-21, 11:11
12-08-21, 02:08
Copyright Reismedia BV 2023 - Cookieinstellingen