Therèse van Eck: Jingle all the way to New York City

27 december 2021

Al weken zat Frank Sinatra in mijn hoofd te spoken maar op 10 december, nadat mijn antigeentest negatief in de mailbox zat voor mijn vlucht op 11 december, kon ik het eindelijk van de daken schreeuwen…. “start spreading the news”….  New York, New York here I come (back)!

extra add 1ste alinea: 
1

Sinds 2007 kom ik, veelal samen met mijn BFF (om maar even in USA termen te blijven) minimaal 1x per jaar in New York waarvan december 2019 voor het laatst was.  Gelukkig wist ik toen nog niet hoe de wereld zou veranderen…  Na ongeveer vijf keer omboeken zit ik na twee jaar eindelijk weer in het vliegtuig naar mijn favoriete stad New York City.

Maar eerst werden de regels weer gewijzigd, van een PCR-test 72 uur voor vertrek naar een PCR-of antigeentest een dag voor vertrek. Eigenlijk wel prettig aangezien mijn vlucht op 11 december om 12.30 vertrok kon ik op 10 december s ’morgens vroeg een testen. Hoe eerder zekerheid des te beter was ons motto!

Reisboekhouding
Na eerst thuis het zeven pagina’s lange attestation te hebben uitgeprint en ingevuld, het waren voor gevaccineerde reizigers maar twee vragen en een handtekening, had KLM bij incheck dit verkort door het belangrijkste op een dubbelzijdig A4tje uit te delen. Deze werden vervolgens bij het boarden weer ingenomen. Met mijn enorme reisboekhouding in de hand verliep de check-in soepel. Je kunt ook vooraf je reisdocumenten uploaden bij KLM d.m.v. de covid-19 doc. check upload at home.

 

Welcome in New York City!
Na een fijne vlucht met onze blauwe trots KLM, waar echt alles ontzettend goed voor elkaar was landden we op JFK. Ook hier verliep de douane check voorspoedig. De vingerafdrukken, op dat altijd onhygiënische apparaat waar iedereen z’n vingers op moet leggen en wat ik nooit schoongemaakt zie worden hoeft niet meer, fijn! Inmiddels kunnen ze daar het hele vliegveld behangen met al mijn vingerafdrukken sinds 2007. De rest is business as usual! Welcome in New York City!

Skyline straalt ons tegemoet
Het was best even wennen en omschakelen. Al die mensen, alsof corona niet bestaat. Iedereen is gedisciplineerd hier in New York City. Mondkapjes op in drukke binnenruimtes, taxi’s, hotels, winkels en restaurants. En wat een heerlijk gevoel bekruipt ons zodra wij in de taxi zitten op weg naar het hotel in Soho… de skyline straalt ons al tegemoet.

De QR-code werd nergens gescand maar er werd goed naar details gekeken. Wij hadden overal de detailknop van de internationale QR-code openstaan zodat er duidelijk gecontroleerd kon worden of je twee keer gevaccineerd bent, met welke vaccinatie en ook je gegevens conform ID. Ons rijbewijs, geprint vaccinatiebewijs (de telefoon zou maar eens bezwijken of kwijtraken) en de telefoon namen we overal mee naar toe.  Dus niet vergeten want anders kun je echt overal buiten blijven staan.

Op bijna elke hoek van de straat staat wel een tentje waar je je kosteloos kan laten testen op Covid. Hier zie je vaak rijen staan maar is sterk afhankelijk van het tijdstip. Het is goed georganiseerd. Wel vooraf informeren of je op tijd je uitslag krijgt, er zijn nog legio testmogelijkheden tegen betaling.

Shop till you drop
Ook bij ons staat shop till you drop nog op de planning wat altijd wordt ingepland als het wat slechter weer is. Deze week voor kerst, hebben wij te maken met een paar dagen van 16 graden! Gelukkig is het shoppen dit jaar vanwege de inflatie een stuk beter voor mijn portemonee dus hoogste tijd voor een margarita in de zon op een van de vele gezellige rooftopbars. Zoals ze hier zeggen “somebody’s gotta do it!

 

Bryant Park
Tijd voor een van de vele kerstmarkten…. mijn favoriet Bryant Park. De ruim 100 kraampjes in Bryant Park stralen gezelligheid uit. Mensen komen hier om kerstcadeautjes te kopen, met elkaar een spelletje te spelen op de pingpongtafels of schaatsen op de schaatsbaan. The Salvation Army staat te dansen op muziek om zo enthousiast en positief geld in te zamelen. Het is echt genieten en zo covid een beetje “verantwoord” te vergeten.

Gedrag en respect voor lokale regels
Nog nooit ben ik zo dankbaar geweest dat ik deze week naar New York heb mogen vliegen. Niets is meer vanzelfsprekend en soms goed om even bij stil te staan. Wat ik van deze reis heb geleerd is dat reizen gewoon mogelijk is. Wij dit als mens nodig hebben om familie, vrienden en “loved ones” weer in de armen te kunnen sluiten, (lokale) bedrijven die afhankelijk zijn van toerisme te kunnen ondersteunen waar ook ter wereld.
De kern is: ons gedrag en respect voor lokale regels van essentieel belang is, alleen zo blijft de wereld voor iedereen open en bereikbaar! 

Extra advertentie tonen: 
1

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

25-11-22, 10:11
17-10-22, 10:10
02-02-22, 02:02
24-11-21, 11:11
12-08-21, 02:08
Copyright Reismedia BV 2023 - Cookieinstellingen