Garantieheffing bij maatwerk?

29 november 2019

In het kader van het op komst zijnde garantiefonds voor losse vliegtickets zou het een interessante discussie kunnen opleveren als iemand op de bordje svan het ANVR-bestuur en SGR een heffing voor een speciaal garantiefonds voor maatwerk (dynamic packaging) door reisbureaus, OTA’s en zelfstandige reisadviseurs (ZRA’s) zou leggen. 

Het doel moge duidelijk zijn: het verbeteren van de financiële posities van de reisretail, die sinds de komst van de wetgeving in het kader van de door Brussel bedachte ‘Reisbureauregeling’ gebukt gaat onder het moeten ‘parkeren’ bij de bank van forse garantiebedragen richting SGR.

Als je voor een ticketfonds een kwartje kunt heffen, voor het Calamiteitenfonds 2,5 euro in rekening brengt, waarom dan ook niet een bijdrage voor een maatwerkfonds op de factuur?

Oplossingen gevraagd
Ik hoor de bezwaren al klinken en alle problemen op tafel verschijnen, maar laten de knappe koppen van ANVR en Stichting Garantiefonds Reisgelden eens out of the box zo’n fonds op mogelijkheden bezien. Niet onmiddellijk het onderwerp vetoën, maar creatief naar een oplossing zoeken svp.

Eeuwige dank ligt in het verschiet van de zijde van de reisretail. Het gaat om vele miljoenen aan garanties. Geld dat nu ongebruikt verplicht vaststaat op de bank. Ondernemersgeld dat niet kan worden besteed aan het ondernemen. Doodzonde.

Jan Lokhoff
[email protected]

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2020