Harri Theirlynck: Mooi Nederland

2 november 2020

Op de lagere school vertelde de dienstdoende frater over Rampjaar 1672. Koning Lodewijk XIV zei: “Nederland is het aanslibsel van de Franse rivieren.” Ik was tien jaar en persoonlijk beledigd. Maar ik voelde ook een kern van waarheid. Scheveningen is geen Côte d’Azur. Geen palmen. Geen blauwe zee. Geen wit zand.

Ik ken mensen die met elke stille tocht in Nederland meelopen, omdat ze Nederland zo mooi vinden. Ik ken mensen die tot vorig jaar de wereld rond-rugzakten en in 2020 na drie dagen Otterlo uitriepen: “Oh, wat is Nederland toch mooi!” Je hoort ook wel ‘ons kleine kikkerlandje’. Alsof Nederland nog altijd één groot moeras is. Ik denk vaak: “Ik vertrouw jou niet, vader. Je bent jezelf een beetje aan het mooipraten. Zodra het vaccin werkt, vlieg jij met vriendin en rugzak weer maandelijks naar Woop Woop.”

In september was ik twee weken in Friesland. Dat was best exotisch. Ze spreken daar onderling tot diep in september echt Fries, het trof me als een mokerslag. Ik dacht altijd dat het een seizoensopzetje van de VVV was: alle inwoners van Friesland worden geacht tijdens de zomervakantie binnen gehoorafstand van toeristen uit de Randstad een soort van Fries te spreken. Dat is goed voor onze economie. In Joure en Langweer dwarrelden vlotte huisvrouwen met korte kapsels en windjacks door de straten, een bonte verzameling originele brilmonturen op de neus. Ik vond het allemachtig leuk verzonnen.

In totaal ben ik dit jaar vijf keer korter of langer in Nederland op vakantie geweest. Ik ben een makkelijke vakantieganger. Met een e-reader en een leuke vrouw (heb ik al jaren) heb ik het overal naar mijn zin. Maar elke ochtend dezelfde straten met Blokker, Etos en AH op een rij in een land zo plat als een heksentiet, dat gaat op den duur knap vervelen.

We overwegen een weekje Costa Holanda met Corendon. Verblijf in het Village Hotel bij Schiphol. Inclusief onbeperkt eten en drinken (neem een stilliggend cruiseschip in gedachten). Met uitzicht op Schiphol, het parfum van kerosine in je neus. Om alvast te wennen aan Het Nieuwe Oud. Up, Up and Away!

Harri Theirlynck

Deze column verscheen in de november editie van Reisbizz Magazine. Bestel een los exemplaar of neem een voordelig abonnement.

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2022 - Cookieinstellingen