Harri Theirlynk: Nooit eerder was ik zo welkom

1 september 2020

In de NRC vonden de stripfiguren Fokke en Sukke het ‘een fantastische zomer’. Ze zeiden: “Volgend jaar gaan we weer drie weken all-inclusive. Naar Schoorl!” Dat is dus Het Nieuwe Reizen.

Schrijver dezes had onlangs de onmetelijke eer te worden verheven tot hoofdredacteur van zusterblad Triptalk.

Reisbizz vroeg me meer te vertellen over de kreet waarmee ik de redactie opstormde, tevens nieuwe ondertitel van Triptalk: Het Nieuwe Reizen (HNR). Tja, je roept weleens wat.

Na een rondje met de auto en fiets door Duits- en Zwitserland wist ik het. HNR is: niets verwachten, niets voorbereiden en flexibel als een slang door gele landen glijden. Ik verbaasde me deze reis meer dan in Mexico. Mexico leek vorig jaar precies op… Mexico. Grote hoeden. Onbeschrijflijk eten. Prima hoor.

In het Ruhrgebied passeerden de automobilisten ons bijna teder. In Frankfurt dronken we aan de Main liters Apfelwein (6 procent alcohol, 2 euro per limonadeglas). In Basel sprongen we met de ‘Wickelfish’ in de stromende Rijn, die ons door de Altstadt katapulteerde. We waren de enige Nederlanders.

HNR = dus (1) Laat het je overkomen (2) Houd controle over vervoer en bestemming (3) Wees flexibel. Als ballerina’s dansten we door Europa, sierlijk brandhaardjes ontwijkend en steden wisselend als Max Verstappen zijn banden. Exit Booking.com, we belden direct het hotel. Nooit eerder was ik zo welkom. Heel erg HNR is ook: eerder naar huis. Omdat het kan. Het bleef stomend heet en we hadden genoeg gefietst, geslempt en buiten de deur gegeten. We wilden nog vier dagen Haagse thuisstrand. Met uitzicht op vijf geketende cruiseschepen, reuzen op sap.

Vliegen? Dolgraag. Ik ben alleen zwaar teleurgesteld in de vindingrijkheid van de luchtvaart. Vliegen was al een laboratoriumexperiment van airlines en luchthavens, waarbij (‘ons bedrijfsmodel!’) de druk zo hoog werd dat de ratten elkaar nu bijten. Daar komen nu mondkapjes en teststraten bij. De vliegvakantie is de enige droomvakantie waarbij je met angst en beven het miserabele begin en einde tegemoetziet. Heel erg Oud Reizen.

Smijt er dertig procent van je stoelen uit. Ver(drie)dubbel de prijzen en maak weer een feestje van het vliegen. Meer lol voor minder mensen. Je moet niet de hele wereld willen bedienen.

Harri Theirlynck

Deze column verscheen in de september editie van Reisbizz. Bestel een los exemplaar of neem een voordelig abonnement.

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2022 - Cookieinstellingen