Herinneringen aan Neckermann?

24 september 2019


De Nederlandse reisbranche huilt. Iconen Thomas Cook en Neckermann leggen het loodje in Hoofddorp, waar het personeel gisteravond te horen kreeg dat het vrijwel afgelopen is. De toekomst van het eeuwenoude bedrijf hangt aan een zijden draad. Er moet welhaast een wonder geschieden om hier een faillissement af te keren.

De toekomst voor alle ruim 20.000 medewerkers in Groot-Brittannië, Duitsland, Scandinavië, België en Nederland is deze week weg of uiterst onzeker geworden. Die onzekerheid blijft zolang het nu op gang komende ‘spel’ van onderhandelen met de curatoren over aankopen en doorstarten aan de gang zal zijn. Ongetwijfeld is er (grote) belangstelling voor lucratieve bedrijfsonderdelen, waaronder van de kant van de Chinese touroperator Fosun, die al bijna tot een overname van de touroperator in de UK was gekomen.

Persoonlijke herinneringen

Ongetwijfeld treden deze week bij velen persoonlijke herinneringen aan Neckermann op de voorgrond. Voor de ouderen vooral uit de cowboytijd in de seventies van de vorige eeuw toen de destijds Duitse touroperator met een ‘big bang’-policy de Nederlandse markt binnenviel. Het lukte de prijsvechter al snel een fors marktaandeel te veroveren.

Persoonlijke herinneringen en commentaren op de dramatische ontwikkelingen zijn zeer welkom ([email protected]). Ik ontving er al een van Mr Neckermann René Klawer, die er vanaf het eerste uur bij was, en van good old Paul Crombag.

Reactie van René Klawer

“Dramatisch voor medewerkers, business partners, ook voor klanten alhoewel die onder garantie regelingen vallen in ieder geval is dat in Nederland met de SGR goed geregeld.
Voor de retail wordt de spoeling steeds dunner (Corendon/Sunweb) en nu dus Thomas Cook/Neckermann. Een forse dreun!!
De overname indertijd van het noodlijdende My Travel in de UK door Neckermann was geen goede zaak (in tegenstelling tot Thomson Holidays door TUI in dezelfde periode) en het is daarna eigenlijk nooit meer goed echt gekomen.
Slecht dat er, voor zover ik heb kunnen vaststellen, geen plan-B is/was zodat in het geval de reddingspoging niet zou slagen er met een goed plan en duidelijke communicatie een doorstart gerealiseerd zou kunnen worden voor in ieder geval Thomas Cook/Neckermann in Centraal Europa (Duitsland) inclusief Nederland en België.

Het stemt inderdaad droevig dat de ooit ingeslagen weg: 'De beste vakantie kwaliteit voor de absoluut laatste prijs' is losgelaten waardoor de Sunwebs en Corendonnen in deze wereld succesvol in dit gat gesprongen zijn.
De herinneringen aan de zeventiger en tachtiger jaren van de vorige eeuw met Neckermann als 'enfant terrible' van de reissector blijven in ieder geval overeind evenals de prachtige pionierstijd met collega's Peter Silbermann, Rob Bremer en Arend de Roever en vanzelfsprekend good old Frits Aronson.
Neemt niet weg dat 23 september 2019 een inktzwarte dag zal blijven voor de gehele reissector.”

Reactie van Paul Crombag:

"Ook ik heb goede herinneringen aan Neckermann Reizen oude stijl en een aantal echt betrokken reismensen. Ooit waren ze in Nederland zelfs zeer agentvriendelijk, met een echte uitschieter voor de reisagent, Kees Moerenhout. Het is wel opvallend dat Peter Fankhauser na LTU en Swissair ook Thomas Cook naar de kloten heeft geholpen.

Het zij zo.

Wij , Coriotravel, zijn zover, dat we bijna elke TO kunnen matchen met een eigen product met een goede marge. Is gelukkig nog een markt voor.

Met groet, Paul Crombag.

 

Jan Lokhoff
[email protected]


 

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2020