Lach me niet uit...

1 oktober 2019

Beste lezer, laat de volgende zin alsjeblieft even tot je doordringen. ‘In 2050 zweeft er meer plastic in de oceanen dan dat er vis in zwemt…’ Dat is over 30 jaar en onderweg daarnaartoe ontwikkelt zich al de ramp.

Het is natuurlijk prachtig dat 100 Nederlandse toeristische bedrijven vorige week de Plastic Pledge van MVO Nederland hebben ondertekend. Maria van der Heijden, directeur van MVO Nederland: "Toerisme is een van de grootste sectoren ter wereld. Daardoor draagt de sector een grote verantwoordelijkheid én heeft het de potentie om een verschil te maken. We zijn enorm trots dat we deze 100 bedrijven in de toeristische sector hebben kunnen samenbrengen om verdere stappen te zetten. Met zo'n samenwerking kunnen we het verschil maken in de overgang naar een circulaire, nieuwe economie." Maar is het wel genoeg? Het verschil maken?

Privé
Even een persoonlijke, niet toeristische noot. Bij Albert Heijn liggen de gewone komkommers naakt in het schap, ernaast vind je de duurdere bio-zusjes in vacuum getrokken plastic. Waarom nou juist die ‘groen’ geteelde komkommers zo’n condoom wordt aangetrokken is mij een compleet raadsel. Eigenlijk wil ik een ‘groene’ kopen, maar dat plastic omhulsel houdt me tegen.

Sowieso vind ik het belachelijk dat er zoveel groente in plastic wordt verpakt. Probeer maar eens bij de grootgrutter een kale paprika te kopen, of plastic loze worteltjes, sla, lof en tig andere groentes, het lukt je zelden. Loop je vervolgens langs de schappen met frisdranken, dan is het louter plastic en een beetje blik. Hetzelfde bij de kazen, vleeswaren, wasmiddelen en zelfs een plastic tonnetje met pepermunt wordt nog eens extra met plastic geseald.

Don Quichot?
Ik voel me Don Quichotterig als ik schrijf dat er eigenlijk maar één oplossing is en die is alle plastic verpakkingen verbieden. Plastic helemaal de wereld uit. En dan geen lange termijn afspraken, want dat is te laat, als het dat nu al niet is.

Nergens ben ik zo’n rigoureus plan tegengekomen. Niet bij de VN, noch in Parijs destijds, niet bij MVO Nederland, niet bij Coca Cola en ga maar door. Ik weet het, elk initiatief tegen plastic is er eentje, maar er is tempo nodig met keiharde maatregelen en verboden.

CO2 compensatie
Neem nou alle initiatieven om vrijwillig de CO2 uitstoot van een vliegticket te compenseren. Waarom niet een CO2 opslag op elk ticket? Lach me maar uit, maar volgens mij voorkom je een (toeristische) ramp alleen maar met onorthodoxe internationaal geldende maatregelen en verboden. 

Jan Lokhoff
[email protected]

 

 

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2021 - Cookieinstellingen