Marcel Baltus: Control-Alt-Delete

4 januari 2021

Het woord van het jaar is bekend. Een terechte winnaar dunkt me. Het Van Dale Woord van het Jaar 2020 is de anderhalvemetersamenleving. Het klinkt een beetje alsof alles binnen een cirkel van anderhalve meter zou moeten plaatsvinden, maar we weten inmiddels beter.

Zou er een verkiezing georganiseerd zijn voor de favoriete bezigheid van Nederlanders dit jaar, dan zou klagen met stip op nummer één hebben gestaan. Nu zit klagen al vrij diepgeworteld in onze genen, maar alle kermsluizen gingen volop open toen de gevolgen van het coronavirus zich wereldwijd manifesteerden. Zelfs de meest gedreven positivo’s hadden moeite met de uitdagingen waarmee vrijwel iedere bedrijfstak zich meedogenloos geconfronteerd zag: een einde aan een samenleving die we als vanzelfsprekend ervaarden.

Klagen lucht op. De druk moet van de ketel, die opgekropte boosheid en frustratie moet geventileerd worden, alsof je lucht uit een te hard opgeblazen binnenband laat lopen. Ik heb zelf redelijk aan die klaagzang bijgedragen en het voelt fijn – vooral als je ‘oplossingsgericht’ mekkert en niet alleen maar afzeikt. Mijn persoonlijke oplossing voor dit misère en debacle jaar: Control-Alt-Delete. Zo snel mogelijk uit je geheugen wissen.

Desondanks, deze - tergend langzame - twaalf maanden voortschrijdende wrangheid heeft toch een sprankje helderheid gebracht. Namelijk dat reizen en op vakantie gaan niet zo belangrijk zijn. Ho, begrijp me niet verkeerd hoor, ik ben er echt verzot op en het is al ruim 34 jaar mijn broodwinning. Het staat buiten kijf dat vakantie een uiterst plezierig tijdverdrijf is. Maar als 2020 mij iets geleerd heeft, is het dat naast gezondheid het allergrootste goed nabije (bewegings)vrijheid is. Veel belangrijker dan er even tussenuit gaan. Kunnen en mogen zeggen wat je wilt, is gelukkig niet veranderd, maar de opgelegde beperkingen in wat we mogen doen en waar we wel en vooral niet naar toe mogen komen snoeihard aan. Nooit kunnen bevroeden dat simpele geneugten als een biertje op een terras drinken, met mijn vrienden genieten van een bluesconcert, een uurtje sportschool en met mijn vriendin naar het filmhuis gaan zo node gemist zouden worden. Dat een loopje naar de papierbak om de hoek als een aangenaam uitje voelt.

De beperkingen in onze bewegingsvrijheid voelen als een verstikkend keurslijf, een aangesnoerd korset. Alsof we met hand- en voetboeien in ons eigen huis rondschuifelen. Vrijheid van beweging is in onze Grondwet opgenomen, maar zelfs die zocht dit jaar even de grenzen op.

Om op computertermen voort te borduren: laten we het jukjaar 2020 deleten en 2021 omarmen als een ‘herstart’ of ‘reboot’ jaar. Ik wens je een bevrijdend en bovenal gezond 2021 toe!

Marcel Baltus
Eigenaar PR bureau Baltus Communications


Deze column verscheen in de januari-editie van Reisbizz Magazine. Bestel een los exemplaar of neem een voordelig abonnement.

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

24 dec 2021 - 13:11
8 dec 2021 - 13:46
14 okt 2021 - 09:01
17 aug 2021 - 14:51
Walter Schut
21 jul 2021 - 15:05
Bas Hillebrand
9 jul 2021 - 13:32
5 jul 2021 - 14:23
Bas Hillebrand
28 apr 2021 - 13:53
Copyright Reismedia BV 2022 - Cookieinstellingen