Marcel Baltus: Saamhorigheid ontbreekt

24 november 2020

Je kent hem vast wel. Atlas, de krachtpatser op de achtergevel van het Koninklijk Paleis in Amsterdam, die met voorovergebogen hoofd een ronde wereldbol op zijn schouders torst. Ik zie dat beeld voortdurend voor me als metafoor voor hoe onze reissector momenteel kreunt, zucht, peigert en gebukt gaat onder zoveel geselingen, onrecht en lasten. Net zoals de draagkracht van Atlas scheurtjes begint te vertonen, zo brokkelt door COVID-19 langzaam maar zeker het economisch fundament onder de mondiale toeristensector af.

Het dringende advies van het kabinet aan de Nederlandse bevolking om tot medio januari niet op vakantie naar het buitenland te gaan, is wederom een dolksteek voor onze sector. Wordt de reissector niet snel ondersteund met een serieuze financiële injectie, dan gaan honderden reisbedrijven omvallen en mogen straks duizenden branchegenoten zich omscholen of hun handje ophouden.

Nou dacht ik na ruim 34 jaar werkzaam te zijn in de reissector deze bedrijfstak wel een beetje te kennen. Blijkt ze mij toch nog te kunnen verrassen. Wat de evenementenbranche, horecasector en landbouw wel lukt, blijft voor het toeristisch bedrijfsleven een lastige klus: de overheid overtuigen dat we aan de rand van de afgrond staan. Dat het water ons bóven de lippen staat.

Zijn wij intern enorm verbonden, naar buiten toe lukt het ons maar niet om één gezamenlijke vuist te maken. De voorzitter van de ANVR werkt zich een slag in de rondte om Den Haag te overtuigen dat onze sector op omvallen staat, CEO’s van grote reisorganisaties nemen afwisselend plaats in actualiteitenprogramma’s om een noodkreet te slaken, een advertentie hier en brief daar. Ondanks alle inzet en goede bedoelingen blijven het slechts gefragmenteerde ’speldenprikken’ die de bewindspersonen onvoldoende wakker schudden.

Was er ooit een tijd voor saamhorigheid en eendracht in plaats van ieder voor zich, dan is het nu. Er rest ons een laatste ouderwets middel om de overheid ervan te overtuigen dat een kapitaalinjectie voor de toerismebranche cruciaal is. De tijd van pissige tweetjes en lamenteren in nieuwsuitzendingen is voorbij. Reisbroeders aller Nederlanden, verenigt u! Het is onze laatste strohalm. Het uur U nadert. En masse demonstreren op het Malieveld waar we met zijn tienduizenden zo’n luide noodkreet slaken dat die zelfs door de geluidsisolerende ramen van het Torentje doordringt. Waar we zo hard stampvoeten van woede dat de bureaus van Rutte, Hoekstra en Wiebes trillen.

ANVR, ANWB, NBTC, Schiphol en overige toeristische en recreatiekoepel- organisaties, laten we een voorbeeld nemen aan de lotsverbondenheid en het motto van de vier musketiers: één voor allen, allen voor één. Neem het voortouw en roep uw achterban op, het gras van het Malieveld is voor minder onrecht vertrapt! Het is vijf voor twaalf, maar wij maken voor een massale schreeuw om hulp met u graag tijd vrij om een #savetourism en #coderood spandoek te beschilderen en dat pontificaal op het Malieveld te plaatsen.

Marcel Baltus
Baltus Communications

Deze column verscheen in de december-editie van Reisbizz Magazine. Bestel een los exemplaar of neem een voordelig abonnement.

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2022 - Cookieinstellingen