NIEUWS VAN DE VAKANTIEBEURS

16 januari 2020

Zo’n beetje de hele branche loopt rond op de Vakantiebeurs, dus er is veel nieuws te halen. Daags voor de Vakdag begon het al bij het tweede Travel Congress, waarmee de ANVR een ‘home-editie’ heeft neergezet van haar jaarlijkse buitenlandse congres. Voor beide edities geldt misschien wel dat er  meer interessante onderwerpen voor de ‘reistail’ op het programma mogen staan. Nu het nieuws, dat nog niet de sites van de bladen haalde.

30 miljoen
Bewonderenswaardig openhartig op het Travel Congress was oprichtster Judith Eyck van Vakanties.nl, waarachter Sundio-oprichter en reisicoon Joost Romeijn de grote geldschieter is. Zijn miljoenen lijken goed besteed, want dit jaar is ingezet op een omzet van 30 miljoen, ruim meer dan de gerealiseerde 11 miljoen van 2019 en de 1 miljoen het operationele oprichtingsjaar daarvoor. Tot in kleine details schetste het ambitieuze junior-bestuurslid van de ANVR haar aanvankelijke worsteling om te groeien naar de data-gedreven OTA die vakanties.nl inmiddels is. Er werd vlijtig meegeschreven onder de bezoekers van haar als het ‘geheime recept van data-gedreven organisaties’ aangekondigde presentatie…

0x naar Brussel…
Op hetzelfde Congress voelde Wilfred Genee een vijftal reistoppers aan de tand over hun duurzame initiatieven. Hij kreeg KLM-directeur Harm Kreulen bijna zover om te zeggen dat er over twee jaar niet meer op Brussel zal worden gevlogen (nu nog 5x per dag). Het zal Harm verbazen als dat niet het geval zal zijn. Ook blijken vluchten op andere steden binnen een afstand van 600 tot 700 kilometer bij de KLM ook op de nominatie te staan om (grotendeels) plaats te maken voor de trein.

ANWB sponsort startups
Directeur Reizen Marjon Kaper van de ANWB vertelde zich te hebben aangesloten bij Transavia en Travel Lab om travel startups financieel te steunen. Kort geleden ontving startup GoHere support van het fonds. Deze vriendentipsapp werd op de Vakdag tweede in de competitie om het beste reisidee 2020, hij verloor nipt van een startup die eigenlijk een reis-startup is. ANWB Reizen werkt overigens aan een aanbod van vakanties in Europa voor elektrische auto’s. Marjon heeft daar privé recent goede ervaringen mee opgedaan.

eTravel stopt
Het online business platform Emerce snoeit in het aantal dag-events. Onder meer het bekende eTravel dat jarenlang van binnen en buiten de reisbranche succesvol veel bezoekers trok, sneuvelt. Het wordt waarschijnlijk onderdeeltje van het jaarlijkse topevent Emerce eDay. eTravel trok te weinig bezoekers en sponsoren.

125.000
Ik voorspelde project manager Bart Meijer optimistisch voorafgaand aan zijn Vakantiebeurs dit jubileumjaar 125.000 bezoekers. Vooral het uitstekende beursweer de komende dagen kan er bij helpen dat droomaantal te halen. Eenmaal op de beursvloer rondlopend hoop ik wel dat het event zoveel toeloop aankan. De beurs is gezellig, (heel) mooi qua stands en kent een rijk aanbod van informatie uit de hele wereld, maar is wel aan de kleine kant.

A la eredivisie?
Net als in de eredivisie overheerst in de wereld van de zelfstandige reisadviseurs slechts een drietal ‘elftallen’ de competitie om de prijzen. In de wedstrijd om de titel van beste ZRA maken TUI at Home, Your Travel en Personal Touch de dienst uit met respectievelijk 5, 3 en 3 provinciale titels, die op de Vakdag bekend werden gemaakt. Reisrecreaties is de vreemde eend in de bijt met 1 eerste plek. En Travel Counsellors dan? Nergens in Nederland aan kop, terwijl menigeen deze ‘bloedgroep’ als de beste ZRA-club beschouwt. Vreemd.

Jan Lokhoff
[email protected]


 

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2021