SGRZ verplicht voor ANVR-leden?

11 juni 2019

Ik denk aan de voorzitter van de ANVR om een probleem op te lossen dat de branche in knalde na de kritiek van BAS-bedenker Theo Hoving op de transparantie en acceptatie van de onvolprezen SGRZ.

Het lijkt me dat ik niemand hoef uit te leggen hoe belangrijk die SGRZ is voor de reisretail. Zelfs marktleider TUI doet er aan mee. Los van mijn mening dat eigenlijk elke touroperator op de ledenlijst van de ANVR dat voorbeeld zou moeten volgen, spelen er nog andere problemen die niet nodig zouden zijn.

SGRZ verplicht?

Waarom stelt de ANVR deelname aan SGRZ trouwens niet verplicht? Zonder ‘zus’ SGR (of gelijkwaardige garantie) kan je geen lid van de brancheorganisatie worden. Terecht. Hoeveel retailharten zou de ANVR niet winnen als hetzelfde zou gelden voor de SGRZ? Dat zal juridisch best een dingetje zijn, maar er zijn grotere problemen opgelost in de branche. Bovendien doet marktleider TUI mee, dus de wind blaast al in de zeilen.

Terug naar mijn oproep om te bemiddelen: de immer bescheiden Hoving is als hoeder van de administratie in SGRZ-verband van zo’n 80 procent van de Nederlandse reisretail opgezadeld met – zo zegt hij – onnodige administratieve extra werkzaamheden, in zijn geval programmeer kwesties.

Ik ga me even niet mengen in de discussie, maar begrijp BAS-man Hoving beter dan SGR-man Erik Jan Reuver. De SGRZ wil – kort door de bocht - de retail ontlasten van onnodige (kostbare) garantiestellingen als die ook al worden gedaan door touroperatorleden. Super.

Vervolgens zadelen regels en procedures de retailadministratie op met het produceren van (historische) omzetoverzichten. Daar moet BAS voor zorgen, maar dan blijkt dat de overzichten van SGRZ-zijde niet compleet te zijn. Met extra werk en frustratie tot gevolg.

Kan iemand van de ANVR niet even bellen met Reuver en Hoving met de uitnodiging om een kopje thee te komen drinken? Dan is dit probleem toch zo uit de wereld geholpen?

Jan Lokhoff

[email protected]

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2020