Thomas Cook en Neckermann, wat nu?

23 september 2019

Wat een ramp, wat een drama. Het grote, oude en fameuze Thomas Cook moest dit weekend de handdoek in de ring gooien. De Europese reisreus slaagde er niet in voldoende geld op te halen om de komende winter te overleven. En sleept misschien Thomas Cook Nederland BV mee in haar val.

Vannacht om 04.49 uur stuurde woordvoerder Nederland, Hanita van der Meer, het intens trieste bericht rond dat het moederconcern gedwongen gestopt was wat ook het einde betekende voor de Europese vestgingen, waaronder die in Nederland en België.

Repatriëring
In heel Europa zijn 600.000 klanten van Thomas Cook gestrand en moeten worden gerepatrieerd, de grootste terughaalactie uit de geschiedenis. Het gaat om 150.000 Britten en 300.000 Duitsers. Het aantal Nederlanders bedraagt 10.000 klanten.

De SGR neemt deze klus in Nederland voor haar rekening, maar Thomas Cook Nederland BV heeft zich nog niet gemeld. Dat is volgens woordvoerder Hanita van der Meer (nog) niet aan de orde. Bij de vorige actie voor de gestrande klanten van TravelBird werd TUI desgevraagd bereid gevonden dat te doen, omdat die over de middelen (mankracht en logistiek) daarvoor beschikt.

Wat nu?
Het is te hopen dat er wellicht toch nog een koper (het Chinese Fosun?) gevonden wordt voor Thomas Cook Group Plc. Wellicht samengaand met de verkoop van bedrijfsonderdelen, zoals de luchtvloot (waarvoor belangstelling is)  en de Scandinavische tak van de touroperator aan het moederbedrijf van Sunweb en Corendon. Niet ondenkbaar is dat die investeerder interesse heeft in Thomas Cook Nederland. Het gaat immers om zo’n 400.000 passagiers per jaar en naast Thomas Cook het ijzersterke merk Neckermann.

Dat laatste zou een uitkomst zijn voor het personeel van Thomas Cook in Nederland. Laten we niet vergeten hoe zij vanochtend met een schok gelezen zullen hebben dat het afgelopen is met de moedermaatschappij, voor wie zij zich al jaren vaak met veel passie hebben ingezet. Zij verkeren nu in onzekerheid over hun toekomst. Voor hen is het zeker te hopen dat er hier een soort 'doorstart' mogelijk is.

De ANVR is betrokken bij het overleg daarover vanochtend.

Jan Lokhoff

[email protected]
 

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2020