Erik Jan Reuver, directeur van het Calamiteitenfonds

8 mei 2019

Opzienbarend was de actie van een aantal reisverzekeraars om voor getroffen klanten door het terreur in Sri Lanka de terugvlucht naar Nederland te betalen als die niet geboekt hadden bij een reisorganisatie met dekking van het Calamiteitenfonds. De ANVR reageerde negatief op het opmerkelijke initiatief. We whatsappten met directeur Erik Jan Reuver van het Calamiteitenfonds (en SGR) en vroegen wat hij er van vindt.

Wat heeft het thuisbrengen van de Sri Lankagangers het CFR gekost?
Dat kan ik nog niet uitrekenen, hangt af van de niet genoten dagen van individuele reizigers die wij terugbetalen.

Hoeveel heeft het fonds in kas voor zulke acties?
Bijna € 50 miljoen.

Kan zo'n operatie eigenlijk wel zonder de hulp van gigant TUI?
De meeste calamiteiten lossen we zelf op. Als er een enkele keer gerepatrieerd moet worden heb je vliegtuigen nodig en die kunnen we bij verschillende partijen charteren. Zowel bij de calamiteit Orkaan Irma als nu Sri Lanka hebben we voor de repatriëring TUI gevraagd en dat werkt uitstekend. Of repatriëring nog zonder TUI kan hangt van de omstandigheden van het geval af. Als er teveel 737 MAX’en aan de grond blijven staan is het moeilijk om aan capaciteit te komen…

Wat vind je van de actie van de verzekeraars om hun verzekerden te repatriëren?
Waardeloos. Goedkoop willen scoren met ellende. Wanneer ze het doen, is onduidelijk, maar ze doen het ad hoc en coulancehalve en dan ben je dus afhankelijk van een verzekeraar en niet alle verzekeraars doen mee. Zo weet een reiziger niet waar hij aan toe is. Daarnaast betalen wij als Calamiteitenfonds ook de niet genoten reisdagen terug en de verzekeraar betaalt alleen de terugvlucht. Wij doen echt iets extra’s.

Zijn de kosten van het fonds voor verzekerden nu te claimen?
Dat weet ik niet, wij weten niet wie al een reisverzekering had en wie niet. Ik weet niet of je dat kan (na)vragen en of je dan een claim kan indienen bij de verzekeraars. De ANVR gaat hierover het gesprek aan met het verbond van verzekeraars.

Vind je dat verzekeraars dit bij toekomstige calamiteiten weer moeten doen?
Nee, ze moeten gewoon de polis nakomen en niet opeens ad hoc zich bemoeien met calamiteiten. Calamiteiten zijn immers in de gewone reisverzekeringspolissen uitgesloten en daarom moeten ze dit aan het Calamiteitenfonds overlaten. Desnoods voor individuele reizigers die niet een pakketreis hebben geboekt een reisverzekering plus voor calamiteiten aanbieden. Klanten van reisorganisaties die aangesloten zijn bij het Calamiteitenfonds zijn immers goed gedekt. Die weten nu niet waar ze aan toe zijn.

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

WhatsAppen met

26 sep 2019 - 14:25
23 sep 2019 - 09:59
30 aug 2019 - 10:08
Vlag Egypte
22 jul 2019 - 17:07
10 jul 2019 - 10:26
Copyright Reismedia BV 2021