Frank Oostdam over de cao

Frank Oostdam ANVR
30 april 2019

Werkgeversvereniging ANVR hoopt en verwacht dat de vakbonden akkoord gaan met haar ultieme bod in het cao-overleg om de salarissen met twee procent te verhogen om het moderniseringsproces dat nu gaande is niet te verstoren. We appten met voorzitter Frank Oostdam.

"Het probleem is dat er verschillende geledingen zijn. We moeten met de cao veel meer maatwerk gaan leveren. Daar is het bestuur nu druk mee bezig."

Wat zijn de opties?
"Dat we een aantal modules, zeg maar een cafetariamodel en dat moet ook. Ik noem als voorbeeld een reisbedrijf dat helemaal online opereert, dat heeft een heel ander slarishuis dan een reisagent. Dat is niet meer te combineren."

Vakbonden representatief?
"De vakbonden zijn nu hun leden aan het consulteren over het loonbod. Hoeveel leden ze hebben, weet ik niet, maar dat is echt te verwaarlozen. De vertegenwoordigingsgraad is wel een ding, maar aan de andere kant is het voor ons wel belangrijk dat we het blijven doen met de sociale partners, want dat geeft aan wat je met elkaar bereikt veel meer gewicht. Los van de vertegenwoordigingsgraad, want dat is vanuit hun kant wel zorgwekkend."

Andere aanpak?
"Wij willen dat heel graag op deze manier blijven doen. Er is wel eens discussie met de vraag ‘hebben we wel een cao nodig?’, maar ik denk dat die voor de sector hartstikke belangrijk is."

Is 2% wel genoeg?
"Als je het nominaal bekijkt is dat heel weinig. Dat geeft maar aan hoe lastig het is om op dit moment met één aanbod te komen. Dat kan eigenlijk niet meer, omdat de business- en bedrijfsmodellen zover uit elkaar lopen. Dus – en dat is een beroep op onze sociale partners – moeten we nog een keer deze hobbel nemen. Als we straks verschillende snelheden in een club gaan krijgen dan hoop ik dat daar veel beter met elkaar overleg kunnen hebben en dan ook over andere dingen gaan praten dan alleen maar salarissen."

Als het bod niet geaccepteerd wordt?
(ANVR’s cao-verantwoordelijke Frank Radstake appt dit antwoord) "Dat bod wordt wel geaccepteerd, want anders is het nul procent. En ja, als je moet kiezen tussen twee of nul procent erbij…"

Niet lang na het app-gesprek komt het bericht dat twee van de drie bonden het loonbod hebben geaccepteerd. Het bericht luidt als volgt:

ANVR heeft een cao-akkoord gesloten met FNV en CNV Vakmensen voor een nieuwe cao met als looptijd 1 november 2018 tot 1 september 2019. Anders dan bij FNV en CNV Vakmensen hebben de leden van vakbond de Unie tegen het cao-eindvoorstel van de ANVR gestemd. Zij tekenen niet mee met deze cao.
"De ANVR is blij met het resultaat. Onderdeel van deze cao is dat medewerkers in de reisbranche die onder de cao reisbranche vallen op 1 juli aanstaande een loonsverhoging van 2% tegemoet kunnen zien", vertelt Frank Radstake, cao-onderhandelaar namens de ANVR. "Minstens zo belangrijker is dat we ons nu weer helemaal kunnen focussen op het moderniseren van de cao reisbranche en de pensioenregeling van de reisprofessionals. Daar gaan we de komende paar maanden weer volop mee aan de slag"

Vakbond de Unie
Vakbond de Unie tekent niet mee met de nieuwe cao. "Dat vind ik hartstikke jammer, maar het is ook volkomen begrijpelijk, nu hun leden hebben tegengestemd", zegt Radstake. "Wat mij betreft is het een tijdelijk afscheid en schuiven ze gewoon weer aan voor de gesprekken over de vernieuwing van cao en pensioenen."

Jan Lokhoff
[email protected]

 

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

26 sep 2019 - 14:25
23 sep 2019 - 09:59
30 aug 2019 - 10:08
Vlag Egypte
22 jul 2019 - 17:07
10 jul 2019 - 10:26
Frank Oostdam ANVR
30 apr 2019 - 11:27
17 apr 2019 - 14:37
Copyright Reismedia BV 2021