Frank Oostdam over de ZRA-contributie

Frank Oostdam ANVR
29 juli 2019

Zelfstandige reisadviseurs (ZRA’s) betalen met ingang van dit jaar contributie aan de ANVR. Die bedraagt 100 euro, maar na een hoop tumult onder de Zelfstandige Service Organisaties (ZSO) na de plotselinge aankondiging eind 2018 is besloten deze voor dit jaar te halveren. Per 1 juli wordt 50 euro geheven en Reisbizz is benieuwd naar het facturatieaantal om zo precies te horen hoeveel ZRA’s er nu precies zijn. Op de laatste werkdag voor zijn vakantie Whatsappten we daarom even met ANVR-voorzitter Frank Oostdam.

Zijn de facturen al uit?
“Nee nog niet, maar wij gaan inderdaad binnenkort de facturen versturen. Hebben we nu nog niet gedaan want we zijn nu bij iedereen het aantal ZRA’s aan het inventariseren en nog niet iedereen heeft gereageerd.“

Betalen ZRA’s bij reisagenten ook contributie?
“We maken natuurlijk geen onderscheid tussen ZSO’s en reisagenten met ZRA’s. Vandaar dat wij heel zorgvuldig in kaart brengen hoeveel ZRA’s er zijn.”

O jammer dan is het precieze aantal nog niet bekend…
“ZRA’s denken we nu rond de 1000 maar dat aantal hoeven we straks niet meer te schatten en dat is dan ook wel weer een voordeel bij deze actie.”

Is er nog weerstand?
“Er klinken geen protesten meer. Ik begreep best de kritiek trouwens. Niemand vindt het leuk om iets te moeten gaan betalen. Maar intussen is het stof al lang neergedaald en hoor ik hierover geen kritiek meer. Dat neemt niet weg dat wij nog wel wat duidelijker in de communicatie richting ZRA’s moeten zijn over wat de toegevoegde waarde van de ANVR voor de ZRA is. Daar hebben wij uiteraard ook de ZSO voor nodig. Maar dat gaan wij na de vakantie op enig moment zeker doen.”

Neem het aantal ZRA’s nog steeds toe?
“Wij zien het aantal ZRA’s zeker nog groeien en dat zal zich de komende jaren nog wel doorzetten.”

Hoe reageren de reisagenten met ZRA’s?
“Protesten van reisagenten hebben we niet gehoord. Uiteraard hebben wij overleg hierover gehad met het Retailplatform en in alle eerlijkheid stonden zij natuurlijk niet te springen toen wij hiermee kwamen maar er werd toch uiteindelijk heel reëel op gereageerd.”

Zo’n 1.000 ZRA’s bij de leden. Hoeveel reisagenten zijn er lid van de ANVR?
“Wij hebben op dit moment 208 reisagenten met in totaal 857 ‘vestigingen’ op de ledenlijst.”

Iets anders, is het ANVR-kantoor al verhuisd?
“Wij gaan verhuizen naar Leusden en hebben hier een pand gevonden dat wij gaan delen met de Hiswa en de Recron (en nog twee andere organisaties). Wij gaan dus samenwonen. De planning is dat wij rond november de sleutel krijgen en dan ergens in december gaan verhuizen.”

Fijne vakantie!
“Dank je.”

Jan Lokhoff
[email protected]

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

WhatsAppen met

26 sep 2019 - 14:25
23 sep 2019 - 09:59
30 aug 2019 - 10:08
Vlag Egypte
22 jul 2019 - 17:07
10 jul 2019 - 10:26
Copyright Reismedia BV 2021