Frank Oostdam over kritiek op ticketfonds

Frank Oostdam ANVR
24 november 2019

Daags voor vertrek van het ANVR Congres naar Belfast werden de ANVR en haar voorzitter Frank Oostdam op botte en ongenuanceerde wijze aangevallen door de uitgever van Travmagazine en TravelPro. Het was niet de eerste keer dat de ANVR doelwit was van wat hij noemt zijn ‘onderbuikgevoelens’. In deze Whatsapp geven we Oostdam de gelegenheid zijn hart te luchten, maar bijna laconiek blijkt hij de kritiek met gemak te trotseren, terwijl God hem ongetwijfeld hoort brommen

Felle kritiek op ANVR's deelname aan het het initiatief voor een  ticketgarantiefonds van de uitgever van Travmagazine en Travelpro. Heeft hij een punt?
“Ik beschouw het niet als felle kritiek hoor! Iedereen mag er wat van vinden en het mooie is dat dit in onze sector ook vaak met wat emotie gebeurt en dat maakt onze sector tot wat we zijn. Zoals ik in mijn antwoord op zijn column al schreef is het de vrijheid van een columnschrijver om te schrijven wat hij wil. Dat het mij niet past is een andere zaak en dat hij zeker ook de kritiek van een deel van de achterban verwoordt is duidelijk. Ik ben het er niet mee eens, vind het heel kortzichtig, het dient niet het lange termijn belang van ons als geloofwaardige, consument vriendelijke reissector maar ik ga er samen met het ANVR bestuur graag met iedereen over in discussie. Dat is trouwens in Belfast al begonnen hoor. Én, laat vooral ook duidelijk zijn dat we ook veel bijval hebben gehad hoor.”

Kan je je het permitteren als ANVR-voorzitter om hem op zijn nummer te zetten?
“Wat een rare vraag! Ik hoef niemand op zijn nummer te zetten, zeker niet een column schrijver. We hebben het in deze congresdagen veel gehad over verschillende percepties en perspectieven. Dit is er een voorbeeld van. Als dat niet tot “loopgraven” leidt maar tot constructieve gesprekken, is dat alleen maar goed en dat gebeurt ook met dit onderwerp daar ben ik van overtuigd.”

Het is niet de eerste keer dat hij je zo fel aanvalt, heb je hem iets misdaan?
“Weet je: het ergste wat je als ANVR kan overkomen, is de situatie dat er helemaal niet meer over je wordt gesproken. Dat is dus zeker niet het geval. Dus: nee, volgens mij heb ik hem niets misdaan maar wellicht moet je dat ook aan hem vragen.”

Wordt het fondsplan trouwens gedragen door het bestuur?
“Zeker. Je dacht toch niet dat wij dit idee zouden uitdragen als wij hier niet uitgebreid meerdere malen over zouden hebben gesproken.”

Unaniem?
“Zeker”

Heb je kritiek van leden ontvangen sinds het plan naar buiten kwam?
“Ja natuurlijk en de bewuste column heeft dat zeker ook gestimuleerd dus in die zin was het een prima column, die lucht gaf aan wat bij een deel van de achterban leeft. Maar zoals gezegd; ook heel veel bijval want als je het ook nog eens extra toelicht, ontstaat er zelfs ook meer begrip.”

Hoe zijn de reacties in Belfast op de ongenuanceerde aanval?
“Zoals gezegd beschouw ik het niet als aanval en het leuke is dat die column dus ook goed getimed was, want het is in ieder geval ook onderwerp van gesprek geweest bij een aantal deelnemers en dankzij ons congres konden wij er ook uitgebreid de tijd voor nemen om het met elkaar met een goed glas Guiness door te nemen.”

Tot slot. Noem een drie landen die kans maken op het ANVR Congres 2020?
“We hebben de luxe dat er veel bestemmingen bij ons op de longlist staan. Bijvoorbeeld Marokko, Peru, Griekenland, Spanje, Turkije, Maleisië, Sri Lanka, Ruanda, Duitsland, Ras Al Khaima etc etc. Er is nog geen enkele keuze gemaakt, maar verwacht dat begin volgend jaar te kunnen doen.”

Jan Lokhoff

[email protected]

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

WhatsAppen met

26 sep 2019 - 14:25
23 sep 2019 - 09:59
30 aug 2019 - 10:08
Copyright Reismedia BV 2021 - Cookieinstellingen