Frank Radstake, ANVR's cao-onderhandelaar

24 oktober 2019

Het is al een tijdje stil rond het cao- en pensioenoverleg tussen werkgeversvertegenwoordiger ANVR en de drie vakbonden, FNV, CNV en de Unie. Namens de ANVR is Frank Radstake het ‘onderhandelingsgezicht’ naar buiten. Reisbizz klopte bij hem aan met een paar vragen, niet wetende dat hij juist op dit moment met zijn zoon een rondreis maakt door Griekenland. Voor Radstake geen probleem, altijd een iPhone bij de hand…

We horen al een tijdje niets meer over de reis cao, wordt er nog onderhandeld?
“Zeker, we zijn hartstikke druk bezig. Volgende week praten we weer over pensioenen, een week of twee later over de cao zelf. We zijn echt een heel eind op weg. Maar er moeten ook nog wel wat punten worden uitgewerkt en uit-onderhandeld. Veelal details, de grote lijn staan wel.

Kort door de bocht: wanneer komt er hoeveel salarisverhoging?
“Nu we zo lang hebben onderhandeld, denk ik dat alle partijen graag een cao willen afspreken met een langere looptijd dan 1 of misschien zelfs wel dan 2 jaar. Vervolgens moeten we met elkaar kijken wanneer er dan salarisverhogingen worden ingepland. De afgelopen jaren hebben we dan steeds op 1 juli gedaan. Dat betekent dus dat alle reisprofessionals er deze zomer nog 2% bij hebben gekregen.”

In de zorg en bij de KLM hoor je van percentage van 8 procent, zit dat er niet in?
Als je een cao afsluit voor een langere periode, kom je makkelijker aan hogere percentages, alles bij elkaar opgeteld. Vergeet niet dat iedereen die nog niet aan het maximum van zijn schaal zit en gewoon goed presteert er elk jaar gewoon 1% extra bij krijgt. De meeste mensen hebben er daardoor sinds de zomer van 2017 2,5% (2017), 2,5% (2018) en 3% (2019) bijgekregen. Dat is opgeteld ook 8%.”

Met een verhoging van rond de inflatie schiet toch niemand wat op?
“Het lijkt me anders belangrijk genoeg om de inflatie verhoogd te krijgen. Maar ik begrijp wel wat je bedoelt; je vindt dat de salarissen in de reisbranche meer moeten stijgen dan de inflatie. Daar moet dan alleen wel ruimte voor zijn.”

Hoe komt het eigenlijk dat de vakbonden zich rond de reis cao zo mak gedragen?
“Dat herken ik echt niet aan de cao-tafel. Die gesprekken gaan er meer dan stevig aan toe. Maar omdat de organisatiegraad in de reissector (% leden van de vakbond) veel lager ligt dan bijvoorbeeld bij piloten, of het grondpersoneel bij airlines, is staken inderdaad niet heel waarschijnlijk. Dat betekent dat je elkaar op basis van de kracht van de argumenten moet overtuigen. Dat vind ik ook een mooi, zuiver, maar soms wat tijdrovend proces.“

Zijn de ZRA's tijdens de onderhandelingen ook onderdeel van het gesprek?
“Nee, die vormen geen onderdeel van de gesprekken over de cao. Een cao regelt de relatie tussen werkgever en werknemer. ZRA’s – de naam zegt het al – zijn geen werknemers, maar zelfstandig ondernemers.”

Wat zijn heikele punt in de onderhandelingen?
“We hebben een 3-tal spannende punten: het moderniseren van de bestaande cao-artikelen, het ontwikkelen van een sub-cao voor reisleiders en andere seizoensgebonden werkgelegenheid en het ontwikkelen van een nieuwe pensioenregeling. Dat is veel en ingewikkeld. Maar we zijn zoals gezegd een heel eind op weg.”

Wanneer is er een nieuw pensioenfonds?
“Dat kan wat mij betreft niet snel genoeg gerealiseerd worden, maar we mikken op 1 januari 2021, gezien alles dat geregeld moet worden om zo’n overgang te laten plaatsvinden. En het is ook keihard nodig: komend jaar al zal ofwel de door werkgevers en werknemers betaald premie spectaculair moeten stijgen ofwel de pensioenopbouw met 30% moeten dalen. Dat eerste zou nu meteen ongelooflijk pijn doen, dat tweede merken de reisprofessionals pas als ze met pensioen zijn. Verder gaan op de huidige weg kan dus echt niet meer. Dat zullen we als ANVR ook niet langer accepteren. Het is namelijk slecht voor werkgevers én werknemers.”

 

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

WhatsAppen met

26 sep 2019 - 14:25
23 sep 2019 - 09:59
30 aug 2019 - 10:08
Copyright Reismedia BV 2021 - Cookieinstellingen