Minister Younis al Masry (Egypte)

Vlag Egypte
22 juli 2019

Dat was toch wel even schrikken. Afgelopen weekeinde stopten British Airways en Lufthansa met vliegen op Caïro. Uit voorzorg, want in hun ogen was er iets mis met de veiligheid op het vliegveld. Zondag hervatte Lufthansa de vluchten, maar British Airways houdt het nog even voor gezien. Vanaf vandaag (26 juli) vliegt BA weer op de route. Luchtvaartminister Younis al Masry van Egypte is niettemin boos. Op Whatsapp is hij onbereikbaar, maar quotes genoeg voorhanden…

U bent boos?
“Jazeker. Het is toch ongehoord dat zo’n beslissing eenzijdig wordt genomen zonder overleg met mij of mijn ministerie?”

Is dat niet gebeurd?
“Nee.”

Wat is de reden, denkt u?
“British Airways is kennelijk ontevreden over de security, maar daar is volgens mij niets mis mee. Mijn land is voor zijn inkomsten voor een groot deel afhankelijk van het internationale toerisme. U zult dus begrijpen dat we er alles aan doen om te voorkomen dat terrorisme een kans krijgt.”

Egyptair vliegt gewoon door op Londen?
“Jazeker. En Lufthansa nu ook weer tussen Frankfurt en Caïro.”

Niets aan de hand dus?
“Inderdaad. Daarom voor mij een onbegrijpelijke beslissing van British Airways. Ik heb dan ook mijn grote gevoel van ongenoegen overgebracht aan de Britse ambassadeur, maar die kon er helaas verder ook niets aan doen. Gelukkig vliegen ze nu weer en wat blijkt: er is dus niets aan de hand...”

Hoe is het nou in Sharm al Sheik?
“Daar vliegt nog steeds geen enkele Britse luchtvaartmaatschappij op sinds de aanslag op het Russische chartertoestel in 2015. Dat betreur ik ten zeerste. Het is niet gepast de gebeurtenissen in Egypte te vergelijken met andere landen. Helaas constateer ik wel dat er veel aanslagen in de wereld te betreuren zijn. Gelukkig is het nu alweer een hele tijd rustig in Egypte. Daarom komt die korte vliegboycot dan ook als een harde klap in ons gezicht.“

Jan Lokhoff
[email protected]

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

WhatsAppen met

26 sep 2019 - 14:25
23 sep 2019 - 09:59
30 aug 2019 - 10:08
Vlag Egypte
22 jul 2019 - 17:07
10 jul 2019 - 10:26
Copyright Reismedia BV 2021