Whatsappen met... Frank Oostdam, over garantiefonds voor airlines

Frank Oostdam ANVR
5 februari 2019

SCHIPHOL - Er is weer een airline failliet in Duitsland. ANVR-voorzitter Frank Oostdam pleit dus weer voor een garantiefonds voor airlines. Reisbizz vroeg naar de details van zijn wenslijstje.

Je wilt een garantiefonds voor airlines. Waarom?
“Wij roepen het al tijden en niet alleen vanuit de ANVR maar ook nadrukkelijk ook vanuit de ECTAA, onze Europese koepel. Het is toch vreemd dat er sinds jaar en dag een verplichting is om als reisorganisator een garantie te bieden aan consumenten voor financieel onvermogen terwijl de luchtvaartsector hiervan is vrijgesteld. Als ik zie dat de laatste twee jaar airlines als Germania, airberlin, Monarch, VLM en Small Planet failliet zijn gegaan met grote financiële gevolgen voor consumenten die een ticket hadden gekocht, dan begrijp ik niet dat er vanuit de EU niet zo’n zelfde verplichting tot oprichting van een garantiefonds voor de airline sector wordt gesteld. Vroeger werd als argument gebruikt dat airlines niet zo snel failliet gaan en het consumentenrisico beperkt zou zijn. Die vlieger gaat al lang niet meer op. Bottom line is ook dat het niet goed is voor het imago van de reissector.”

Nationaal of internationaal?
“Zoiets moet je natuurlijk wel op z’n minst Europees doen.”

Hoe moet dat er uit zien?
“Zo moeilijk is het niet hoor. Gewoon een extra bedrag verplicht op de ticketprijs. Als je kijkt naar het volume dan kan dat een heel laag bedrag zijn trouwens.”

Wie gaat ervoor betalen?
“Uiteindelijk betaalt de klant dat natuurlijk. Daar is ook niets mis mee. Hij krijgt er zekerheid voor terug.”

Gaat dat geen jaren en jaren duren?
“Daar heb ik geen idee van. Maar het heeft bij ons in de reissector ook jaren geduurd dus de lange duur is geen argument om het niet te doen.”

Kunnen ze niet gewoon deelnemer worden in de SGR?
“Dat zou in de ideale wereld kunnen maar gelet op het grote risico (zie mijn lijstje uit 2017) en de grote bedragen die met dergelijke faillissementen zijn gemoeid kan ik mij voorstellen dat SGR zich hieraan niet wil branden. Trouwens, ook vanuit de reissector zou je dat niet moeten willen. Één faillissement van een grote airline en het hele opgebouwde vermogen van het SGR is weg. Dat is ook niet in ons belang.”

Ticketverzekering brengt toch uitkomst?
“Voor een deel, ja, en het zorgt ook voor inkomsten voor de reisondernemingen die het aanbieden. En daar is helemaal niets mis mee. Alleen vind ik dat wij vanuit de rol die wij vanuit de ANVR hebben, ervoor moeten pleiten dat het probleem moet worden aangepakt bij de bron, dat is het meest zuivere.”

Jan Lokhoff
[email protected]

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

26 sep 2019 - 14:25
23 sep 2019 - 09:59
30 aug 2019 - 10:08
Vlag Egypte
22 jul 2019 - 17:07
10 jul 2019 - 10:26
Frank Oostdam ANVR
30 apr 2019 - 11:27
17 apr 2019 - 14:37
Copyright Reismedia BV 2021