Whatsappen met … Frank Radstake over 'afwijzing' cao loonbod

20 maart 2019

De drie bij de cao onderhandelingen voor de reisbranche betrokken vakbonden hebben nog niet gereageerd op het loonbod van de ANVR. Dat is vorige week gedaan en geldt als laatste (tussen)bod van de ANVR tijdens het proces naar een moderne cao en pensioenafspraken. Cao-voorman Frank Radstake van de ANVR beantwoordt onze vragen over een vermeende afwijzing van een der bonden (de Unie?) van het loonbod.

Wat was het loonbod van de ANVR?
Dat heb je me volgens mij de vorige keer ook al gevraagd. En mijn antwoord is ongeveer hetzelfde: zolang de onderhandelingen lopen doe ik liever geen uitspraken over geboden en gevraagde percentages. Dat leidt alleen maar tot een gevoel van winnaars en verliezers, terwijl het juist de bedoeling is om een goed resultaat voor én werkgevers én werknemers te behalen.

Waarom is dat afgewezen door de Unie?
Ik heb het voorstel van de ANVR afgelopen donderdag per telefoon aan de bonden gedaan en dinsdag uitgebreid schriftelijk toegelicht. Ik wist en weet niet dat dit voorstel zou zijn afgewezen. Dat hebben ze me in ieder geval nog niet verteld.

Er zijn 3 vakbonden betrokken, is er onenigheid tussen de drie, denk je nu je slechts van een vakbond iets hoort?
Ik heb van geen van de vakbonden nog iets gehoord op mijn schriftelijke voorstel van afgelopen dinsdag. Ik ga ervan uit dat er nu door alle vakbonden wordt nagedacht over ons voorstel en dat ze met een gezamenlijke reactie zullen komen. Zo gaat dat tenminste normaal gesproken.

Weet je de looneis van de vakbonden en hoe luidt deze?
Ook hier doe ik geen uitspraken over percentages. Hetgeen wat gevraagd is en wat wij bieden ligt niet zover uit elkaar, hoor. Ik vind trouwens echt dat we een meer dan goed voorstel hebben gedaan.

Wat denk je, gaat het overleg over de modernisering van de Reis cao gewoon door?
Wat ons betreft vast en zeker. We hebben een geweldig moderniseringstraject al doorlopen en willen de komende maanden nog een paar flinke stappen zetten. Ik ben ook hartstikke blij met de betrokkenheid en de inzet van de vakbonden in dat traject. Maar vergis je niet, het moderniseren van pensioenen is misschien wel nog belangrijker! En daar gaan we ook graag mee verder.

Is een hoger loonbod van de ANVR uitgesloten?
Ja, dat gaan we echt niet doen.

Ook straks als de modernisering tot stand is gebracht voor een cao?
Als er een nieuwe gemoderniseerde cao is, die we voor hopelijk een langere tijd kunnen afsluiten, gaan we ook weer praten over een loonparagraaf voor die cao. Dat staat even los voor de afspraken die we nu willen maken.

Heb je een briljant idee om tot elkaar te komen?
Volgens mij liggen we helemaal niet ver uit elkaar. We hebben een goed voorstel gedaan en ik ben in afwachting van de reactie daarop! ;)

Jan Lokhoff
[email protected]

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

26 sep 2019 - 14:25
23 sep 2019 - 09:59
30 aug 2019 - 10:08
Vlag Egypte
22 jul 2019 - 17:07
10 jul 2019 - 10:26
Frank Oostdam ANVR
30 apr 2019 - 11:27
17 apr 2019 - 14:37
Copyright Reismedia BV 2021