cruises

De invloed van corona op cruisereizen: alle annuleringsdata- en voorwaarden op een rij

Vanwege het coronavirus hanteren cruiserederijen aangepaste annuleringsdata en -voorwaarden. Deze kunnen per rederij nogal verschillen, daarom hieronder een handig overzicht met de belangrijkste informatie per bedrijf. Check zelf altijd eerst de laatste updates van de voorwaarden, voordat je deze definitief aan de klant bevestigd. Er kunnen tenslotte snel veranderingen optreden door overheidsmaatregelen.

Wanneer je niet rechtstreeks bij de rederij hebt geboekt, kunnen er afwijkende voorwaarden gelden. Dit is een momentopname en deze informatie blijft onder voorbehoud van verdere wijzigingen.

Een Future Cruise Credit  (FCC) betreft het reeds betaalde tarief voor de hut, exclusief bijkomende extra’s als vervoer, drankenpakketten, excursies enzovoorts.


AIDA
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot en met 30 juni 2020. Gasten met een geannuleerde reis ontvangen hierbij een FCC van 110 procent van de betaalde reissom. Dit tegoed kan worden gebruikt bij boekingen tot 31 december 2021. Op verzoek is het ook mogelijk een restitutie te ontvangen.
Uitgezonderd zijn reizen die bij een externe operator zijn geboekt.
Voor annuleringen gelden de reguliere annuleringsvoorwaarden.
Updates: aida.nl

Amadeus River Cruise
MS Silver

Foto (c) Amadeus River Cruise
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot en met 30 juni 2020. Gasten kunnen hun reis kosteloos omboeken naar dezelfde reis op een andere datum in 2020 of 2021 tegen dezelfde prijs. Het bedrijf verzoekt gasten hierover contact op te nemen met de reisagent of tour operator.
Updates: amadeus-rivercruises.com

Amawaterways
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot en met 30 juni 2020. Gasten ontvangen een FCC van 115 procent. Deze is geldig op alle afvaarten met een vertrek tot en met december 2022. Als na de datum blijkt dat er geen gebruik is gemaakt van het FCC, kan er een refund worden aangevraagd ter waarde van 100 procent FCC.
Updates: amawaterways.com

A-ROSA
Alle afvaarten over de Donau, Rijn, Seine, Rhône en Douro zijn geannuleerd tot en met 14 mei 2020.
De uitgebreide omboekingsregeling is geldig tot en met 30 juni 2020.
Updates: arosa-cruises.com

Avalon Waterways
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot en met 30 juni 2020. Gasten met een vertrek tot en met 31 mei kunnen kosteloos omboeken naar een andere reis uit het programma tot en met 2022, of een FCC van 100 procent plus $200 credit per persoon ontvangen.
Updates: avalonwaterways.com

Azamara Cruises
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot en met 31 juli 2020. Cruises met een vertrek vanuit China zijn geannuleerd tot 1 juli 2020. Gasten kunnen kosteloos omboeken met een FCC van 125 procent. Het FCC moet voor 31 december worden gebruikt en kan worden besteed aan cruises met een vertrek tot en met 30 april 2022. Wie liever een restitutie wil, kan deze tot en met 31 december 2020 aanvragen. Ook gelden versoepelde voorwaarden voor het omboeken van cruises met een vertrek tot en met 30 augustus.
Updates: amcacruises.nl

Carnival Cruise Lines
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot en met 31 juli 2020. Afhankelijk van het specifieke schip zijn sommige afvaarten tot later dit jaar geannuleerd. De data variëren van augustus tot oktober, november en zelfs december. Specifieke informatie per schip is te vinden op de website van de rederij.
Gasten ontvangen een FCC van 100 procent plus een onboard credit van $600 per hut (voor cruises vanaf zes dagen) of een onboard credit van $300 per hut (voor cruises tot en met vijf dagen) bij een boeking tot uiterlijk 31 december 2020 voor cruises met een vertrek van uiterlijk 31 december 2022.
Updates: carnival.com

Celebrity Cruises
Celebrity Apex

Foto (c) Celebrity Cruises
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot en met 31 juli 2020. Cruises met een vertrek vanuit China zijn geannuleerd tot 1 juli 2020. Gasten kunnen kosteloos omboeken met een FCC van 125 procent. Het FCC moet voor 31 december worden gebruikt en kan worden besteed aan cruises met een vertrek tot en met 30 april 2022. Wie liever een restitutie wil, kan deze tot en met 31 december 2020 aanvragen. Ook gelden versoepelde voorwaarden voor het omboeken van cruises met een vertrek tot en met 30 augustus.
Updates: amcacruises.nl

Celestyal Cruises
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot en met 30 juli 2020. Gasten kunnen kosteloos omboeken tot en met december 2021, met een FCC van 120 procent naar een vertrek tot en met december 2022, of een refund van het reeds betaalde tarief ontvangen. Als na verloop van het FCC blijkt dat hier geen gebruik van is gemaakt, wordt een refund ter waarde van 100 procent van het FCC uitbetaald.
Updates: celestyalcruises.com

Club Med 2
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot en met 30 juni 2020. Gasten ontvangen een coronavoucher met SGR-dekking voor een bedrag gelijk aan de betaalde reissom. Het voucher valt onder de dekking van 16 maart en is één jaar gledig. De nieuwe reis moet voor een vertrek binnen achttien maanden na uitgifte worden gebruikt. De nieuwe reis moet met dezelfde airline plaatsvinden als waar origineel voor geboekt. Indien de nieuwe reis duurder is, biedt Club Med een korting van maximaal 200 euro per volwassene en 100 per kind.
Updates: clubmed.nl

Costa Cruises
Costa cruises

Foto (c) Costa Cruises
Afvaarten zijn geannuleerd tot eind juli. Gasten ontvangen een kredietnota ter waarde van het betaalde bedrag. Hiermee kan de cruise worden uitgesteld. Daarnaast hebben gasten recht op tweehonderd euro aan boordkrediet. Cruises met een later vertrek kunnen kosteloos worden omgeboekt naar een nieuwe vertrekdatum tot twaalf maanden na de origineel geplande reis.
Updates: costacruises.nl

CroisiEurope Cruises
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot en met 15 juli 2020. Gasten ontvangen een FCC ter waarde van 100 procent.
Updates: croisieurope.be

Cruise & Maritime Voyages
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot en met 30 juni 2020. Gasten met een geannuleerde reis ontvangen een FCC van 125 procent. Zij moeten uiterlijk 31 maart 2021 de nieuwe boeking maken. Kosteloos annuleren kan tot zeven dagen voor vertrek.
Updates: cruiseandmaritime.com

Crystal Cruises
Alle afvaarten op de rivieren zijn geannuleerd tot en met 31 juli 2020. Gasten ontvangen een FCC van 125 procent waarmee zij een nieuw vertrek tot en met 31 december 2023 kunnen inplannen. Kosteloos annuleren kan tot zeven dagen voor vertrek.
Updates: crystalcruises.com

Cunard
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot en met 31 juli 2020. Alle Alaska cruises met de Queen Elizabeth zijn geannuleerd tot minimaal 8 september.
Gasten ontvangen een FCC van 125 procent bij boeking vóór 31 december 2021 op alle vertrekken tot en met 31 maart 2022. Tot 48 uur voor vertrek kunnen gasten kosteloos wijzigen naar een andere afvaart. Bij annuleren ontvangen gasten een FCC ter waarde van de annuleringskosten, geldig op een nieuwe cruise geboekt vóór 31 december 2021 met een uiterlijk vertrek van 31 maart 2022. Alle vertrekken tot en met 31 augustus ontvangen een onboard credit. De waarde hiervan is afhankelijk van de cruiseduur.
Updates: cunard.com

Disney Cruise Line
Disney Wonder at Sea

Foto (c) Disney Cruise Line
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot en met 27 juli 2020. Gasten kunnen het FCC dat zij ontvangen binnen 15 maanden van de oorspronkelijke cruisedatum besteden aan een nieuwe cruise, of een refund aanvragen van het betaalde bedrag.
Voor nieuwe boekingen gelden dezelfde voorwaarden.
Updates: disneycruise.disney.go.com

Emerald Waterways
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot en met 31 augustus 2020. Gasten ontvangen een FCC van 110 procent die zij kunnen besteden aan een vertrek tot 30 juni 2023. Voor landtours (inclusief Egypte cruises) ontvangen gedupeerde gasten een FCC ter waarde van 100 procent, te besteden aan een nieuw vertrek tot 30 juni 2023.
Updates: emeraldwaterways.com

Feenstra Rijn Lijn
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot en met 25 juni 2020. Iedere boeking wordt persoonlijk geïnformeerd en voorzien van een aanbod. De termijn voor de restantbetaling is tijdelijk aangepast van zes naar drie weken voor vertrek.
Updates: feenstrarijnlijn.nl

Fred Olsen
Boudicca

Foto (c) Fred Olsen
Alle afvaarten geannuleerd tot en met 29 juni 2020. Gasten kunnen kosteloos omboeken naar een andere cruise uit het programma van 2020.
Updates: fredolsencruises.com

Grand Circle Cruise Line
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot en met 31 juli 2020. Alle afvaarten voor China en Hong Kong zijn geannuleerd tot het einde van 2021. Gasten kunnen kosteloos omboeken.
Updates: gct.com

Hapag Lloyd Cruises
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot en met medio juli 2020. Iedere boeking wordt persoonlijk geïnformeerd en voorzien van een aanbod. Alle cruises met een stop of call in de Verenigde Staten zijn geannuleerd tot en met eind juli.
Updates:  hl-cruises.de/coronavirus

Holland America Line
Cruiseschip de Zaandam

Foto (c) Holland America Line
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot het najaar van 2020. Gasten ontvangen een FCC van 125 procent en een onboard credit van $250 per persoon. Deze kunnen zij tot twaalf maanden na uitgifte besteden. Alle Alaska, Europa en Canada/New England cruises zijn voor de rest van het jaar 2020 geannuleerd.
Updates: hollandamerica.com

Hurtigruten
Alle afvaarten per postboot langs de Noorse kust zijn opgeschort tot 15 juni. Op 16 juni wordt de eerste cruise weer gestart. Hierna wordt per cruise afzonderlijk bekeken of en wanneer deze kan afvaren. Gasten met een geannuleerde reis en gasten met een vertrek tot 30 september 2020 kunnen hun reis kosteloos omboeken.
Updates: global.hurtigruten.com

MSC
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot en met 10 juli 2020. Gasten ontvangen een FCC van 100 procent en onboard credit voor een nieuw te boeken cruise uit het programma van 2020 of 2021. Gasten met een boeking in de periode van 10 juli tot en met 30 september krijgen de mogelijkheid deze flexibel en zonder administratiekosten om te boeken.
Updates: msccruises.nl

Norwegian Cruise Line
Norwegian Jade

Foto (c) Norwegian Cruise Line
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot en met 31 juli 2020. Gasten met een geannuleerde reis ontvangen een FCC van 125 of 150 procent, afhankelijk van de geboekte cruise, voor een nieuwe reis met een uiterlijke vertrekdatum van 31 december 2022. Versoepelde annuleringsvoorwaarden gelden voor bestaande en nieuwe boekingen met vertrek vanaf 12 april 2020 tot en met 30 september 2020. Omboeken kan tot 48 uur voor vertrek. De nieuwe reis moet uiterlijk 31 december 2022 vertrekken. Voor bestaande boekingen met een vertrek vanaf 1 oktober 2020 gelden de normale annuleringsvoorwaarden.
Updates: ncl.com

Oceania Cruises
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot en met 31 juli 2020. Gasten ontvangen een FCC van 125 procent voor een vertrek tot uiterlijk 31 december 2022. Er gelden versoepelde annuleringsvoorwaarden voor bestaande boekingen met vertrek tot 30 september 2020 en nieuwe boekingen gemaakt tot en met 30 april 2020 met vertrek tot 30 september 2020. Annuleren kan tot 48 uur voor vertrek. Gasten ontvangen een FCC van 100 procent en kunnen deze besteden aan een nieuwe cruise met vertrek tot 31 december 2022.
Updates: oceaniacruises.com

Phoenix Reisen
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot en met 15 juni 2020. Gasten met een afvaart tot en met 15 juli kunnen kosteloos omboeken. Per afvaart gelden verder eigen omboekingsvoorwaarden.
Updates: phoenixreisen.com

Ponant
Afle afvaarten zijn geannuleerd tot en met in elk geval begin juni. Afhankelijk van het schip kunnen deze data verschillen. Gasten ontvangen een FCC van 100 procent met een geldigheidsduur van 18 maanden. Er gelden versoepelde annuleringsvoorwaarden voor nieuwe boekingen met vertrek in 2020, 2021 en 2022. Binnen 90 dagen voor vertrek kunnen gasten kosteloos annuleren.
Updates: en.ponant.com

P&O Cruises
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot en met 31 juli 2020. Gasten ontvangen een FCC van 125 procent bij boeking van een nieuwe reis vóór 31 december 2021 met een uiterlijke vertrekdatum van 31 augustus 2020. Annuleren kan tot 48 uur voor vertrek zonder dat er extra kosten in rekening worden gebracht.
Updates: pocruises.com

Princess Cruises
Regal Princess

Foto (c) Princess Cruises
Alle afvaarten geannuleerd tot en met het najaar van 2020. Alle Alaska, Europa en Canada/New England cruises zijn geannuleerd voor de rest van 2020.
Gasten ontvangen een FCC van 100 procent, te besteden aan een nieuwe reis met een uiterlijke vertrekdatum van 1 mei 2022. Ook is het mogelijk vóór 15 juni een restitutie aan te vragen.
Updates: princess.com

Pullmantour Cruises
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot en met 3 juli 2020. De rederij neemt contact op met klanten die een cruise hebben geboekt voor de betreffende periode om de verschillende opties aan te bieden. Het is mogelijk om tot 48 uur voor vertrek om te boeken naar een andere vertrekdatum en/of schip voor dezelfde prijs of een hogere prijs, voor een vertrek tot 31 december 2021. In geval van annulering van het nieuwe vertrek worden de kosten in rekening gebracht op de dag van annulering van de oorspronkelijke boeking.
Het reeds betaalde bedrag voor de oorspronkelijke boeking wordt gratis overgemaakt naar de nieuwe reservering.
Updates: pullmanturcruises.de

Regent Seven Seas Cruises
Regent Seven Seas

Foto (c) Regent Seven Seas Cruises
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot en met 31 juli 2020. Gasten ontvangen een FCC van 125 procent voor een vertrek tot en met 31 december 2022. Er gelden versoepelde annuleringsvoorwaarden voor afvaarten met een vertrek tot 30 september 2020. Indien de reissom volledig is voldaan, is het mogelijk tot 48 uur voor vertrek te annuleren. Gasten ontvangen dan een FCC van 100 procent, die binnen één jaar na uitgifte aan een nieuwe cruise kan worden besteed. De nieuwe cruise moet vóór 31 december 2022 vertrekken.
Updates: rssc.com

Royal Caribbean
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot en met 31 juli 2020. Afvaarten vanuit China zijn afgelast tot in elk geval 30 juni. Gasten kunnen kosteloos omboeken en ontvangen een FCC van 125 procent dat zij voor 31 december 2021 kunnen inwisselen voor een nieuwe cruise met vertrek tot en met 30 april 2022. Wie geen FCC wil, kan een restitutie aanvragen tot 31 december 2020.
Updates: amcacruises.nl

Saga Cruises
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot en met 1 augustus 2020. Gasten ontvangen een FCC dat voor twee jaar geldig is.
Updates: travel.saga.co.uk

Scenic River Cruises
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot en met 31 augustus 2020. Gasten ontvangen een FCC ter waarde van 125 procent voor een vertrek binnen twee jaar na annuleren.
Updates: scenic.com.au

Seabourn
Seabourn Alaska

Foto (c) Seabourn
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot het najaar van 2020. Gasten ontvangen een FCC ter waarde van 125 procent voor een vertrek tot en met 31 december 2021. Het voucher kan tot een jaar na uitgave worden besteed. Afhankelijk van het specifieke schip hervatten de cruiseactiviteiten naar verwachting in oktober of november 2020.
Updates: seabourn.com

Seadream
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot en met eind augustus 2020. Iedere boeking wordt persoonlijk geïnformeerd en voorzien van een aanbod. 
Updates: seadream.com

Silversea Cruises
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot en met in elk geval 17 juli 2020. De data verschillen per schip met de uiterste datum voorlopig op 11 november 2020. Gasten ontvangen een FCC ter waarde van 125 procent met een geldigheidsduur van twee jaar na uitgifte. Bestaande boekingen, afhankelijk van de vertrekdatum, kunnen mogelijk geannuleerd worden.
Nieuwe boekingen met een vertrek tot en met 31 juli 2020 kunnen tot 48 uur voor vertrek worden geannuleerd. Gasten ontvangen dan een FCC van 100 procent met een geldigheidsduur van 2 jaar na uitgifte.
Updates: silversea.com

Star Clipper
Star Clipper

Foto (c) Star Clipper
De annuleringsdata verschillen per schip. Afvaarten met de Star Clipper is geannuleerd tot in elk geval 12 september, Royal Clipper tot en met 4 juli en Star Flyer tot en met 11 juli. Voor wijzigingen of annuleringen dient men contact op te nemen met de rederij. Per boeking wordt gekeken naar een oplossing.
Voor nieuwe boekingen is vooralsnog geen aangepast omboekings- of annuleringsbeleid van toepassing.
Updates: starclippers.com

Tauck River Cruising
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot en met 31 juli 2020. Alle kosten worden geretourneerd zoals deze zijn voldaan. De kosten voor Guest Protection Product of Cruise Protection Product premiums worden omgezet in een FCC ter waarde van 100 procent.
Gasten met een boeking voor afvaarten tussen 1 augustug en 30 augustus 2020 ontvangen bij annulering een FCC ter waarde van 100 procent van de annuleringskosten, te besteden aan een toekomstige cruise met Tauck. 
Updates: tauck.co.uk

TUI Mein Schiff
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot en met eind juni 2020. Gasten met een vertrek tot en met 31 augustus kunnen kosteloos annuleren tot vijf dagen voor vertrek.
Updates: tuicruises.com

Uniworld
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot en met 30 juni 2020. Gasten kunnen annuleren tot en met 14 dagen voor vertrek of de cruise wijzigen naar een reis uit het programma 2020 of 2021.
Updates: uniworld.com

Viking River, Ocean & Expeditions Cruises
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot en met 30 juni 2020.  Je kunt inloggen op MyVikingJourney.com voor de wijzigings- en annuleringsvoorwaarden.
Updates: vikingrivercruises.co.uk

Virgin Voyages
Scarlet Lady

Foto (c) Virgin Voyages
De inauguratie van de Scarlet Lady is verplaatst naar 15 juli 2020, de maiden voyage staat nu gepland voor 7 augustus 2020. Gasten ontvangen een FCC ter waarde van 200 procent en een onboard credit ter waarde van $500 per hut indien een nieuwe cruise is geboekt voor 30 juni 2020.
Updates: virginvoyages.com

VIVA Cruises
Alle afvaarten zijn geannuleerd tot en met medio juni 2020. Gasten kunnen kosteloos omboeken naar een afvaart in 2020 of 2021, of kunnen kiezen voor een FCC van 100 procent met een gratis upgrade met een uiterlijke vertrekdatum van 31 december 2021. Eventueel is er de mogelijkheid tot een retourbetaling van de reeds betaalde reissom.
Updates: viva-cruises.com

CLIA
De training CLIA Cruiseverkoop-Voor-Beginners op 07 april in Utrecht is verplaatst naar het najaar van 2020.

Op de website van de CLIA zijn tevens de volgende documenten te downloaden:

QUESTIONNAIRE - Sample Traveler’s Health Declaration/Questionnaire
FAQS COVID - 19 Frequently Asked Questions 
FACT SHEET - COVID-19 & Cruising: Get The Facts

Copyright Reismedia BV 2020