7x straatkunst met een verschil: Van een kleurrijke Cadillac ranch in Texas tot kunst van afval in Porto

27 januari 2023 - 13:58

Street art is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijkse straatbeeld. Van unieke graffiti tot kunstzinnige murals. Lokale kunstenaars drukken middels hun kunstwerken een stempel op de stad en brengen zo vaak maatschappelijke of politieke problemen onder de aandacht. Het is dan ook de manier om een plek en haar inwoners beter te leren kennen. Lieb Management zet 7 plekken met bijzondere straatkunst voor jou op een rij.

extra add 1ste alinea: 
1

Hidden street art gems in de VS
Als er een land is waar street art liefhebbers hun hart kunnen ophalen dan is het wel in de Verenigde Staten. In de begindagen van hiphop was graffiti een vast onderdeel van de b-boys. Niet gek dat hiphop-pionier Fab5 Freddy, deze kunstvorm preesals een visuele pijler als brug tussen de New Yorkse buurten, waar de muziek werd geboren, naar de buitenwereld. Na New York begonnen kunstenaars in het hele land zich uit te drukken in metrotunnels en op gebouwen. Tegenwoordig gebruiken steden street art om buurten te verfraaien en de creativiteit van lokale artiesten aan te moedigen.

In Minneapolis, de stad van Prince wordt hiphop en graffitikunst omarmt. Ontdek prachtige muurschilderingen in de wijk Whittier. Of iconen uit de jaren zestig, zoals Bob Dylan die is vereeuwigd op de kruising van Fifth Street en Hennepin Avenue. Nog zo'n plek waar het barst van de street art is Detroit. Een paar muurschilderingen die je in Detroit kunt vinden, zijn 'Rise Up Tiger' en 'Fisher Canyon', die herinneren aan klassieke hiphop-graffitistijlen. In Nashville vind je zelfs een heel kunstdistrict. Nashville Art biedt een app waarmee je op zoek kunt naar openbare kunst in de stad. Kunstwerken die je absoluut niet mag missen zijn: 'Teresa', een transparant schilderij aan de zijkant van een gebouw, en 'Maybelle Carter', een acrylschilderij van de countrymuzieklegende bij Carter Vintage Guitars.

Street art in Detroit, Michigan

Muurschilderingen in Saint-Nazaire
Wanneer je door de straten van Saint-Nazaire wandelt, waan je je in een waar openluchtmuseum. Van gigantische muurschilderingen, die gemaakt zijn door kunstenaarsvan over de hele wereld tot bijzondere tentoonstellingen op ongewone plekken.

Naast de kleurrijke muurschilderingen in Saint-Nazaire,vind je langs de monding van de Loire tussen Nantes en Saint-Nazaire, een verzameling van vierendertig werken van internationale kunstenaars. De permanente collectie genaamd: Estuaire, kun je het hele jaar door te voet, met de fiets of per auto bewonderen. Neem een kijkje bij de Jardin du Tiers Paysage van Gilles Clément en de Suite de Triangles van Felice Varini rondom de haven. Of aanschouw Le pied, le pull-over et le système digestif van kunstenaars Daniel Dewar en Grégory Gicquel, die je vindt op Place du Commando.

Ook kinderen zullen met veel plezier de straten van Saint-Nazaire verkennen. Ga met het hele gezin op zoek naar Saint-Nazaire's 'Oides'. Deze grappige, blauwe figuren verschuilen zich langs het kustpad van Saint-Nazaire, maar ook, in het stadscentrum en de haven. Hou je ogen open want ze zitten verstopt op de meest verrassende plekken.

Tip: deze route brengt je langs de mooiste kunstwerken van Saint-Nazaire. Bekijk hier.

Bewonder de Angono Mural Street in Agono
De Filippijnse streetart scene is jong, levendig en klaar om veel barrières in de kunstwereld te doorbreken. Filipino's laten verhalen tot leven komen via straatkunst. De kleurrijke creaties op de muren zijn gedurft en onbezonnen. Middels deze werken worden steeds meer lokalekunstenaars geïnspireerd om hun visie te realiseren, waardoor de gemeenschap blijft groeien.

In Angono op het eiland Luzon in het noorden van de Filipijnen, kun je kennismaken met de street art van de Filipijnen. Wandel langs de Angono Mural Street en bewonder een reeks van muurschilderingen en gebeeldhouwde muren met beroemde schilderijen van de nationale kunstenaar Carlos Botong V. Francisco. Het kunstwerk beeld het landelijke leven langs de Doña Aurora-straat van Barangay Poblacion Itaas. Mocht je na het bezoeken van deze straat nog meer street art willen bewonderen, ga dan op zoek naar bijzondere kunstwerken in de straten van Manilla.

 

Angono Mural Street

Kunst in de straten van Imty
In Oman vind je misschien niet heel veel kleurrijke muurschilderingen of graffiti, maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen straatkunst te vinden is. Wanneer je de 300 jaar oude nederzetting Imty bezoekt, ervaar je hoe lokale kunstenaars dit verlaten dorp, nieuw leven hebben ingeblazen.

De Omaanse schilder én directeur van de Omani Society for Fine Arts Maryam al Zadjali, heeft met haar ambitieuze project Immortalising the Archaeological Moments in Art het doel om Imty in zijn oude glorie te herstellen. Ze wil er een toeristische, artistieke en culturele bestemming van maken. Zo zijn er muren beschilderd met patronen en ontwerpelementen die op de deuren en ramen van het dorp te zien zijn, maar worden ook de vuilnisbakken door kunstenaars onder handengenomen. Middels kunst wordt dit dorp tot leven geroepen.

House of Paint in Ottawa
In Ottawa vind je House of Paint beter bekend als HoP. Deze lokale organisatie heeft de hiphop-en urban arts-scene van Ottawa de afgelopen 15 jaar naar een hoger niveau getild. Tijdens hun jaarlijks openluchtfestival in augustus, maak je kennis met het beste van de Canadese stedelijke kunst en cultuur. Verschillende battles, workshops en shows belichten graffiti, breakdance, spoken word, rap, DJ's en MC's uit de regio Ottawa en de rest van Canada.

Daarnaast werkt HoP samen met diverse organisaties in de stad, zoals het National Arts Centre. Met deze samenwerkingen wil men het bewustzijn over de voordelen van stedelijke kunsten te vergroten. De stad Ottawa moedigt graffitikunstenaars aan om te oefenen op drie speciale legale graffitimuren in de stad.

 

House of Paint

Een kleurrijke Cadillac ranch in Texas
Geen kleurrijke muurschilderingen, maar kunst gemaakt van auto's. Wanneer je de iconische Route 66, tegenwoordig vervangen door de Interstate 40, rijdt door de Verenigde Staten, is dit bijzondere kunstwerk van gekleurde Cadillacs zeker het omrijden waard. Op de Cadillac Ranch in Texas vind je tien, oude Cadillacs in het midden van een maïsveld. Half ingegraven en vol vrolijke kleuren is dit kunstwerk een bijzonder gezicht.

Dit kunstwerk is in 1974 begonnen als een kunstinstallatie door leden van de kunstenaarsgroep Ant Farm, maarvandaag de dag verandert het kunstwerk nog steeds dankzij bezoekers die voortdurend over het oppervlak schilderen. Een omweg is de moeite waard, niet alleen vanwege de kleurrijke Cadillacs, maar ook de landschappen in de regio. Maak een stop bij de Palo Duro Canyon, de op één na grootste canyon in de Verenigde Staten, voor een hike. Of breng een bezoek aan Lubbock, de geboorteplaats van Buddy Holly.

Bewonder de Half Rabbit in Porto
In de straten van Porto zie je verrassend veel street art. Van de typische Portugese azulejos tot bijzondere kunstwerken op muren, gebouwen en elektriciteitskasten. De street art scene in Porto zal je verbazen. Een van die plekken die je absoluut niet mag missen is de Half Rabbit van kunstenaar Artur Bordalo in de wijk Vila Nova de Gaia. Gemaakt van straatafval vind je deze konijn tegenover de wijnmakerij Quinta Santa Eufemia. De Portugese kunstenaar wil met zijn serie Big Trash Animals aandacht vragen voor de afvalproductie en de bedreiging die dit vormt voor de aarde.

Naast de Half Rabbit vind je in deze wijk, die vooral bekend staat om de porthuizen en het culturele centrum WOW nog veel meer kunstwerken. Tijdens een wandeling door de wijk spot je de mooiste pareltjes. Trek gekregen van al dat kunst spotten? Plof neer bij Root & Vine en geniet van smakelijke kunstwerkjes op je bord.

Extra advertentie tonen: 
1
6 sep 2023 - 08:50
14 aug 2023 - 16:19
14 aug 2023 - 16:09
11 aug 2023 - 15:05
22 mei 2023 - 10:48
9 mei 2023 - 16:29
27 mrt 2023 - 14:36
7 mrt 2023 - 15:25
Copyright Reismedia BV 2023 - Cookieinstellingen