19 april 2024
Thumbnail voor 8 Feitjes over de beste winterplekken van Tsjechië

8 Feitjes over de beste winterplekken van Tsjechië

Dit is een persbericht

Een sleeroute van ruim 4 kilometer, een berg waar altijd sneeuw ligt en de grootste skigebieden van Tsjechië. Tsjechië zit vol verrassingen. Ook in de winter biedt het land voor skiërs en diegenen die dol zijn op winteractiviteiten volop vertier. Dit zijn 8 plekken waar de winter tot zijn recht komt.


1. De hoogste bergen
De Tsjechische bergen zijn gemiddeld 700-1600 meter. Dat is in vergelijking met de Alpenlanden niet zo hoog, maar sneeuw kun je er zeker verwachten. De titel van het hoogste gebergte van Tsjechië behoort tot het Reuzengebergte. De bergketen ligt in het noorden van Bohemen en grenst aan Polen. Maar liefst drie van de hoogste toppen van het hele land vind je hier: Sněžka (1603 m), Luční hora (1555 m) en Studniční hora (1.554 m). Het Reuzengebergte biedt door haar ligging en hoogte de beste omstandigheden voor alpineskiën. In de bergen bevinden zich diverse skiresorts, waaronder Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou, Harrachov en Rokytnice nad Jizerou. De tweede hoogste bergketen van Tsjechië is Jeseník, gevolgd door Králický Sněžník in Oost-Bohemen.

2. Het grootste skigebied
Beleef kilometers aan skiplezier in het grootste skigebied van Tsjechië. SkiResort Černá hora-Pec ligt in het oosten van het Reuzengebergte. Het biedt in totaal 50 km aan pistes en er zijn 50 liften. Het skiresort bestaat uit zes met elkaar verbonden skigebieden die je op de ski’s of met de skibus kunt bereiken. Naast skiën zijn er in Černá Hora-Pec nog vele andere activiteiten, zoals sleëen, sneeuwschoenwandelen of snowtubing.

3. De langste piste
In Tsjechië geniet je van een aantal lange afdalingen. De langste piste van Tsjechië bevindt zich in het Jeseník gebergte in het Ramzová skigebied. De afdaling is exact 3.381 meter lang. Het loopt van de berg Šerák (1.325 m) naar Ramzová (767 m). De op een na langste piste van Tsjechië ligt in Rokytnice nad Jizerou in het noorden van Bohemen. De glooiende skipiste is 3.185 m lang en ligt aan de zuidkant van Lysá hora. Het is een breed en overzichtelijk parcours met zachte terreinonderbrekingen.

4. De hoogstgelegen piste
De hoogste bergtoppen van Tsjechië bevinden zich in het Reuzengebergte, maar dat betekent niet dat zich hier de hoogste pistes bevinden. Het hoogstgelegen skigebied van Tsjechië is Praděd in het Jeseník gebergte. Het ligt op een hoogte van 1.438 meter. Het skigebied heeft de bijnaam “De Moravische IJsberg”, vanwege de bevroren bomen, ijspegels en meestal ligt er zo‘n 2 tot 3 meter sneeuw. Praděd heeft gunstige skicondities voor beginners en gevorderen.

5. Langst geprepareerde schaatsbaan
In de winter transformeren enkele meren zich tot perfecte schaatslocaties. Dit is bijvoorbeeld het Nové Mlýny meer in Zuid-Moravië of het Mácha meer nabij de plaats Česká Lípa. De langste schaatsbaan wordt gevormd op het bevroren Lipnomeer bij het skiresort Lipno. Het geprepareerde deel is bijna 12 kilometer lang. Volgens sommigen is het de langst geprepareerde schaatsbaan ter wereld. Pas als het ijs een dikte van 20 cm heeft ontstaat het 12 kilometer lange parcours tussen de plaatsen Lipno nad Vltavou en Frymburk. Is het een Siberische winter, dan kan de baan verlengd worden tot een parcours van maar liefst 38 km! Dit gebeurde voor het laatst in 2012.

6. De langste sleebaan
Niet alleen schaatsen is een leuke winteractiviteit ook sleëen hoort hierbij. In verschillende skigebieden zijn er speciale plekken waar je met de slee naar beneden kan. De sleeroute van Černá hora naar Janské Lázně is de langste route van heel Tsjechië. De tocht gaat langs Zvonková cesta, wat vertaald kan worden als 'Bellenpad'. De naam stamt waarschijnlijk uit de tijd dat sleeën waren uitgerust met kleine belletjes waarvan het gerinkel andere bezoekers waarschuwde voor de naderende slee. Huur een slee, neem de kabelbaan en glij naar beneden via het het 4.352 meter lange pad. De sleeroute overbrugt een hoogteverschil van 560 meter en is gratis toegankelijk.

7. De koudste plaats
Tsjechië heeft een landklimaat. In de zomer zijn de dagen droog en warm, maar in de winter kan het in Tsjechië behoorlijk koud zijn. Vooral als er koude lucht vanuit Siberië komt. Het Nationale Park Boheemse Woud meet de laagste temperaturen. Het gebied in Zuid-Bohemen wordt beschouwd als het koudste gebied van Tsjechië. Het natuurreservaat Jezerní slať spant de kroon. De gemiddelde jaartemperatuur is er slechts één graad boven nul! In 2005 werd in Jezerní slať -36,9° Celsius gemeten.

8. Het meest sneeuwzekere gebied
Op de derde hoogste berg van Tsjechië vind je bijna het hele jaar door sneeuw. Pas in juli of augustus smelten de laatste restanten op de berg Studniční hora en in oktober valt alweer de eerste sneeuw. Het sneeuwveld ligt op 1554 meter hoogte en wordt ook wel "De kaart van de Republiek" genoemd. Het ziet er namelijk uit als het voormalige Tsjechoslowakije voor de Tweede Wereldoorlog. Het grappige is dat als het sneeuwveld ontdooit dit precies in de volgorde gaat zoals in de geschiedenis. Eerst de Karpaten, Roethenië, gevold door Slowakije en tenslotte Centraal-Bohemen.