Nieuwe archeologische vindplaats in Oman (persbericht)

1 februari 2020 - 22:01

HOOFDDORP - Archeologen hebben in Al-Sharqiyah in Oman een nederzetting en 45 graven uit het begin van de ijzertijd gevonden. De graven beslaan een oppervlakte van 50 tot 80 vierkante meter en zijn zeer goed bewaard gebleven. Ze liggen zo’n 700 meter van een nederzetting, die waarschijnlijk de thuisbasis was van kopermijnbouwers.

In samenwerking met de Duitse Universiteit van Heidelberg heeft het ministerie van Erfgoed en Cultuur van Oman een project opgezet om de nederzettingen uit de ijzertijd te bestuderen. “Het was in de ijzertijd een belangrijke locatie om koper te winnen en ontginnen. De graven, die op hutten lijken, zijn meer dan 3.000 jaar oud en laten heel goed zien hoe overledenen begraven werden,” aldus het ministerie. In januari 2018 werd er eveneens een grote vondst gedaan, stammend uit de ijzertijd. Toen werd er een enorme verzameling wapens gevonden met meer dan 3.000 pijlen, dolken en bijlen. 

UNESCO Werelderfgoederen
De graven en nederzetting in Al-Sharqiyah zijn één van de vele archeologische plekken in Oman. Vijf daarvan staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Fort Bahla
Dit immense fort was het eerste dat in 1987 een plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst kreeg. De oase van Bahla dankt haar welvaart aan de Banu Nebhan, de dominante stam in het gebied van de 12e eeuw tot het einde van de 15e eeuw. De ruïnes van het fort, met muren en torens van ongebakken baksteen, getuigen van de macht van de Banu Nebhan.

Archeologische plekken Bat, Al-Khutm en Al-Ayn
Deze drie plekken vormen samen de meest complete verzameling nederzettingen en begraafplaatsen ter wereld uit het derde millennium voor Christus. Meer dan honderd graven in de vorm van bijenkorven staat fier op de heuveltoppen van Noord-Oman.

Land van Wierook
De wierookbomen (Frankincense) van Wadi Dawkah, de overblijfselen van de oase van Shisr/Wubar en de havens Khor Rori en Al-Baleed in de zuidelijke regio Dhofar getuigen van een bloeiende handel in wierook in de oudheid.

Aflaj irrigatiesystemen
Deze oude bewateringsmethode is diep geworteld in het erfgoed van Oman, met meer dan 3.000 aflaj - of irrigatiesystemen - die nog steeds in gebruik zijn. De oorsprong van dit irrigatiesysteem dateert uit 500 na Christus, maar er zijn archeologische aanwijzingen dat irrigatiesystemen al in 2.500 voor Christus bestonden.

Qalhat in Sur
Deze oude stad getuigt van de handelsverbindingen tussen Oman en de oude wereldbeschavingen. Het is een perfect voorbeeld van de architectuur en planning van havensteden in de middeleeuwen.

 

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2020