Ontdekkingstochten door het Teutoburgerwoud - vier bijzondere wandeltips

5 juli 2021 - 15:19

Dit is een persbericht.

Een paar uurtjes reizen vanaf Utrecht en je bereikt het fascinerende Teutoburgerwoud. Een prachtige wandelregio die bewijst dat je niet ver hoeft te reizen om je in een totaal andere omgeving onder te kunnen dompelen. Het Teutoburgerwoud is een regio met hoge bergen en rivierdalen, bezienswaardige vakwerkstadjes en veel culturele bezienswaardigheden. Kortom; een prima bestemming voor een ontspannen actieve vakantie.

extra add 1ste alinea: 
1

Even weg van de dagelijkse hectiek geniet je van de mooie, rustgevende natuur, goed bewegwijzerde wandelroutes en de rijke geschiedenis. Het Teutoburgerwoud neemt je mee langs vier spannende en bekroonde wandelroutes met elk zijn eigen charme.

Haller Spuren
De naam van deze 5,4 km lange wandelroute verraadt dat hij je meeneemt naar de mooiste plekjes rondom het plaatsje Halle. Naast de historische bezienswaardigheden van deze splinternieuwe route – de route „Haller Spuren” werd een klein jaar geleden geopend en onlangs bekroond – loopt de wandeling ook voor een groot deel door de ongerepte natuur. Aan het einde van de wandelroute staat je nog een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt te wachten: aan de voet van een heuvel troont de zogenaamde Kaffeemühle (koffiemolen), een voormalige wachttoren die het zeker de moeite waard is te beklimmen. Vanaf hier heb je mooi uitzicht over Halle. Zijn naam heeft de toren trouwens niet alleen te danken aan de achthoekige vorm met een koperen opbouw, maar ook aan het feit dat het gebouw is opgericht door koffiehandelaar Hermann Hagedorn. De route is uitstekend bewegwijzerd en is goed te combineren met andere wandelroutes zoals de Hermannsweg en de „Weg für Geniesser”.

Wandelen in de voetsporen van Hermann
Geschiedenisliefhebbers moeten zeker een keer de Hermannsweg gelopen hebben. De route heeft zijn naam te danken aan de heldhaftige Hermann de Cherusk, die in het jaar 9 na Christus drie Romeinse legioenen versloeg. De Hermannsweg vormt samen met de Eggeweg de Hermannshöhen, een van de Top Trails of Germany. De Hermannsweg is 159 kilometer lang en geldt als een van de mooiste hooggelegen wandelroutes van Duitsland. De route begint in Rheine, in het Münsterlandse parklandschap, en eindigt in Horn-Bad Meinberg op de Lippische Velmerstot, dat met zijn 441 meter de hoogste top van het Teutoburgerwoud is. Onderweg trotseer je ook het bizarre rotslandschap van de Dörenther Klippen waar je zeker even stil moet staan bij het „Hockende Weib”, de legendarische hurkende vrouw. Ook de beroemde Externsteine en het roofvogelpark Adlerwarte Berlebeck zijn leuk om onderweg te bezoeken.

Wittekindsweg
De Wittekindsweg is een sportieve wandelroute. Deze route brengt je over kam van het Wiehengebergte waarbij je na elke stijging wordt beloond met fraaie uitzichten over het uitgestrekte landschap van de wandelregio het Teutoburgerwoud. Als je de wandelroute vanaf Porta Westfalica begint, sta je meteen oog in oog met het Kaiser Wilhelm Denkmal. Vanaf de top heb je een uniek uitzicht over de doorbraak van de Wezer. Na een tijdje wandelen kun je een pauze inlassen op het terrein van kasteel Wittekindsburg. Bijzondere bezienswaardigheden langs de route zijn het openluchttheater „Kahle Wart”, waar bezoekers elk seizoen genieten van verschillende spannende voorstellingen in een bijzonder decor, en de uitkijktoren op de Nonnenstein bij Rödinghausen. De Wittekindsweg loopt nog een stuk verder en bereikt na in totaal 95 km de stad Osnabrück.

Relaxen rondom de Limberg
De „relaxroute Limberg” maakt de lichamelijke en geestelijke gezondheidseffecten van het wandelen in de natuur nog eens extra duidelijk; wandelaars die kiezen voor deze zes kilometer lange rondweg komen als herboren thuis. De route maakt deel uit van de „VitalWandelWelt’, een netwerk van vier gezondheidsroutes rondom de kuuroorden van het Teutoburgerwoud.

De relaxroute Limberg start in het kuurpark van het schilderachtige Preussisch Oldendorf. Voordat je de rondweg start, kun je hier ook het blotevoetenpad bewandelen. Hier worden je voeten verwend met verschillende materialen uit de natuur, zoals boomschijven, schors en dennenappels. Tussendoor kunnen je voeten lekker ontspannen op het zachte gras.

De route loopt daarna door twee beschermde natuurgebieden – Limberg en Offelter Berg – en beklimt gestaag de gelijknamige berg Limberg. Onderweg kun je op verschillende plekken spier- en ademhalingsoefeningen doen. De route is hiermee zeer geschikt voor gezondheidswandelaars. 

Onderweg
Deze vier wandelroutes vind je in het noordelijke gedeelte van het Teutoburgerwoud en zijn vanuit het oosten van ons land binnen anderhalf uur te bereiken met zowel de auto als de trein. Rondom de routes kun je overnachten in verschillende wandelaccommodaties kleinschalige pensions, huisjes en campings. Er zijn ook verschillende wandelhotels die het keurmerk „Qualitätsgastgeber Wanderbares Deutschland" dragen. Zij zijn geheel op wandelaars ingesteld en bieden extra service zoals bagagetransfer en lunchpakketten. 

Een overzicht van kaarten en wandelroutes vind je in de Nederlandse wandelbrochure die gratis te bestellen en te downloaden is via de website www.teutoburgerwald.de/nl

Op deze website vind je ook actuele informatie rondom het coronavirus en de bijbehorende maatregelen van horecagelegenheden, bezienswaardigheden en routes.

Nog meer inspiratie voor wandel- en fietsroutes in het Teutoburgerwald vind je in de TEUTO_Navigator onder www.teutonavigator.com

Extra advertentie tonen: 
1

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

24 mrt 2022 - 14:34
Malta Tourism Authority
9 mrt 2022 - 10:17
Elliott Hope Studio
12 jan 2022 - 10:48
Doi Ithanon
10 jan 2022 - 13:12
Sunweb
15 dec 2021 - 09:44
Copyright Reismedia BV 2022 - Cookieinstellingen