Opening nieuw archeologisch park in Trentino

21 juni 2021 - 10:16

Dit is een persbericht.

AMSTERDAM - Op 24 juni opent het nieuwe Parco Archeo Natura di Fiavè de deuren in de Noord-Italiaanse regio Trentino. Dit archeologisch park is onderdeel van het 3500 jaar oude paalwoningendorp Fiavè, dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Vanaf deze week kunnen bezoekers een avontuurlijke reis door de tijd beleven dankzij een indrukwekkende reconstructie van het prehistorische dorp, gebaseerd op de vondsten van jarenlange opgravingen in het gebied.

extra add 1ste alinea: 
1

Paalwoningen
Fiavé is een van de 111 plaatsen die samen de site vormen van de prehistorische paalwoningen in de Alpen die in 2011 tot UNESCO Werelderfgoed zijn uitgeroepen. Het unieke paalwoningendorp van Fiavè ligt tussen het Gardameer en de Brenta Dolomieten en was gebouwd aan de oevers van het oude Lago Carera. Het meer, dat een veenmoeras is geworden, heeft gedurende enkele duizenden jaren de geschiedenis bewaard die laat zien hoe onze verre voorouders leefden. Deze sporen zijn in het begin van de jaren zeventig blootgelegd door archeologen en verwerkt in de reconstructie van het dorp, waar het levensgroot is nagebouwd met zijn steunpalen, hutten, ingenieuze vakwerkfundering en omheining.

Een combinatie van archeologie, geschiedenis en natuur
In het park zijn vijf verschillende hutten nagebouwd, waarvan er drie kunnen worden bezocht via een loopbrug over het water. Het park geeft de bezoekers een ervaring op het gebied van archeologie, geschiedenis en natuur waarbij de zintuigen en emoties worden geprikkeld. Doormiddel van de informatieborden langs de looproute en een bezoekerscentrum met foto’s en videobeelden, worden de bezoekers ondergedompeld in het dagelijkse leven van de oud-inwoners van het historische dorp. Dankzij speciale rustplaatsen om even te op adem te komen, is het park ook geschikt voor families met kinderen.

Paalwoningmuseum
Al eerder kon men de historische vondsten in Fiavè bekijken in het paalwoningenmuseum, dat in 2012 geopend werd. Bezoekers kunnen hier op een interactieve manier kennismaken met de archeologische vondsten van het dorp. Ook beschikt het over een collectie - uniek in Europa - van meer dan 300 houten objecten zoals serviesgoed en keukengerei. Helemaal bijzonder is dat er hier ook zelfs etenswaar uit die tijd wordt tentoongesteld. Dit is te danken is aan de condities van het veenmoeras.

Parco Archeo Natura di Fiavè

 

Bereikbaarheid
Het park is direct te bereiken vanuit het paalwoningenmuseum in het centrum van Fiavé, doormiddel van een comfortabele wandeling. Deze duurt ongeveer 30 minuten en voert bezoekers door de weilanden en gewassen rond het veenmoeras en over houten loopbruggen. Geen behoefte aan deze wandeling? Het park is ook vanaf de parkeerplaats langs de weg naar Riva del Garda te bereiken. Een kaartje kost 7 euro en kinderen onder de 14 jaar kunnen gratis mee naar binnen.

 Meer historie in Trentino
Voor de echte tijdreizigers die niet uitgekeken raken na het beleven van alle vondsten uit de oudheid, kan er nog meer ontdekt worden. Trentino heeft namelijk nog veel meer te bieden.

  • Zo zijn er ook de paalwoningen van Ledro, waar veel bijzondere overblijfselen van de bronstijd worden tentoongesteld. Zelfs in de zomermaanden kunnen bezoekers genieten van een rijk gevuld programma, van archeologische workshops en evenementen tot aan concerten en shows.
  • Een tiental kilometers verder bevindt zich Monte San Martin in Lundo, het is één van de grootste en meest indrukwekkende oude vestingplaatsen in de Alpen. Op deze rotspunt tussen Altogarda en het Giudicarie-gebied, zijn de overblijfselen teruggevonden van een oud fort uit het Romeinse rijk.
  • Daarnaast behoren de authentieke dorpen Fiavé en Ledro tot het biosfeerreservaat Alpen van Ledrensi en de Judicaria. In het gebied, dat zich uitstrekt tussen de Dolomieten van Brenta en het Gardameer, bevindt zich een grote biodiversiteit in combinatie met historisch-culturele bezienswaardigheden. In 2015 kreeg het gebied niet voor niets een internationale onderscheiding in het kader van ‘Man and Biosphere’.
Extra advertentie tonen: 
1

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

17 aug 2022 - 15:06
5 aug 2022 - 10:33
5 jul 2022 - 14:53
21 jun 2022 - 14:45
24 mrt 2022 - 14:34
Malta Tourism Authority
9 mrt 2022 - 10:17
Copyright Reismedia BV 2022 - Cookieinstellingen