Peruanen vieren Fiesta de la Virgen de la Candelaria

2 februari 2019 - 9:17

LIMA (Persbericht) - Het grootste nationale feest van Peru, het Fiesta de la Virgen de Candelaria, gaat vandaag van start. Al sinds 1960 verzamelen dansers en artiesten zich tijdens de eerste week van februari in de Zuid-Peruaanse plaats Puno. De afgelopen jaren is hun aantal gegroeid tot maar liefst 90.000 feestvierders per editie. Overal in de stad zijn de komende weken (2 – 13 februari) evenementen. De Virgen de la Candelaria is de patroonheilige van de stad Puno. Op 2 februari a.s. draagt een eindeloze kleurrijke processie het beeld van De Maagd door de straten in het stadscentrum.

Diablada puneña
Omdat het feest pre-koloniale wortels heeft, zijn er regelmatig dansen, rituelen en kostuums uit de tijd van de voorouders te zien, zoals bijvoorbeeld die van de lokale Quechua- en Aymara-gemeenschappen. De bekendste en meest opmerkelijke dans is de Diablada puneña. De bijbehorende klederdracht, bestaande uit engelen en demonen, werd voor het eerst gebruikt tijdens de Spaanse kolonisatie van Zuid-Amerika. Spaanse missionarissen wilden de lokale bevolking betrekken bij het Christendom en de geschiedenis van het Spaanse rijk. De Diablada geeft weer hoe zij predikten over goed en kwaad en de kostuums werden geassocieerd met de dans om dit besef kracht bij te zetten.

Een andere uitleg gebaseerd op een legende over mijnwerkers, die naar de hel gingen en daaruit werden gered door de Virgen de la Candelaria. Ook hier komt de tegenstelling tussen goed en kwaad duidelijk terug.

UNESCO immaterieel erfgoed
Het Fiesta de la Virgen de Candelaria werd in 2014 uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid door de UNESCO. Onder de feestvierders bevinden zich zeker 40.000 dansers uit het hele land.

Programmahoogtepunten 2 – 13 februari 2019:

2 februari 2019
Dit is de belangrijkste dag van het festival. Missen, dansen en vieringen vinden 's ochtends plaats. Om 14.00 uur begint de plechtige optocht, de 'Procesión Virgen de la Candelaria'.

3 februari 2019
Een kleurrijke culturele danswedstrijd vindt plaats in de 'Virgen de la Candelaria'. Dit is een leuke viering vol muziek, dans en cultuur. Deelnemers aan de competitie worden versierd met inheemse outfits en excentrieke maskers.

8 februari 2019
Kleinere danswedstrijden, sommige zelfs zonder kostuums, worden gehouden in de straten en pleinen van Puno. Vanaf 18:00 beginnen er muziekprogramma's.

9 februari 2019
Om 05:00 worden de missen van Albas gehouden in het heiligdom van de 'Virgen de la Candelabria'. Dit evenement wordt ook bijgewoond door degenen die betrokken zijn bij de festiviteiten, evenals muzikanten en dansers. Later in de middag gaan de bands en dansers naar het midden van de stad, waar om 19:00 de Visperas Octava Fiesta begint. Deze avond eindigt ook met een demonstratie van vuurwerk.

10 februari 2019
De dag van de 'Gran Concurso de Trajes de Luces' (Grote Wedstrijd voor Licht Kostuums). Op deze dag treden dansers op van 07.00 uur tot 17.00 uur.

12 en 13 februari 2019
De laatste festiviteiten, met een dansparade van 4 km ter ere van de Maagd van Candelaria, opnieuw met veel muziek en kleur. Parades gaan door op verschillende bestemmingen rond Puno. Om het festival af te sluiten worden prijzen worden uitgereikt voor de beste dansgroepen, tijdens de slotceremonie.

Reageren op artikelen? Er gelden spelregels.

Copyright Reismedia BV 2019