Salinas del Rey, de ideale kitesurfspot die vleugels geeft aan het Colombiaanse Caribische toerisme

9 maart 2022 - 11:06

Dit is een persbericht.

Van 2 tot 6 maart was Salinas del Rey (Colombia) de wereldhoofdstad van het kitesurfen, een locatie van topniveau voor de beste strijders ter wereld om hun talenten te tonen voor een enthousiast publiek. Na drie dagen van intense hitte en wind zijn afgelopen zaterdag 5 maart de winnaars bekend gemaakt.

extra add 1ste alinea: 
1

Bij de heren heeft de Braziliaan Manoel Soares in zijn eerste GKA-finale het podium weten te bemachtigen met een totaalscore van 30,14. Zijn landgenoot Carlos Mario heeft de tweede plaats behaald en de Colombiaan Juan Rodríguez, met het lokale publiek in zijn voordeel, heeft de derde plaats behaald met een demonstratie van capaciteit en stijl. In de damescompetitie hebben de Brazilianen, ook in uitdagende weersomstandigheden, de leiding genomen. De nummer één kitesurfer ter wereld, Mikaili "Mika" Sol, is de leidster van de competitie geworden met een vertoon van techniek en elegantie die haar naar de eerste positie hebben gebracht. Gevolgd door mede-Braziliaanse Bruna Kajiya. De derde plaats is voor de Spanjaard Rita Arnaus, tweede op de wereldranglijst.

 

De eerste stop van de GKA Kite World Tour vond plaats in Salinas del Rey, in de gemeente Juan de Acosta, in Colombia. Deze kustplaats, bekend om zijn spectaculaire golven en zijn comfortabele temperatuur - ongeveer 28 ° C - is volgens de website whenwherekite.com een van de beste plaatsen ter wereld om te kitesurfen, met name in februari en maart. Het helpt ook dat de wind tot meer dan 23 knopen (42 km/u) waait, wat de beoefening van deze sport ten goede komt. Mooi weer, goede stranden en een groeiende passie voor watersport onder de lokale bevolking zijn de belangrijkste ingrediënten geweest om de juiste ontwikkeling van de eerste van de acht stappen van een Wereldreis te garanderen die het hele jaar door 's werelds beste kitesurfers naar de stranden van de Dominicaanse Republiek, Spanje, Brazilië of Israël zal brengen.

Historische bestemmingen
Hoewel er nog twee jaar te gaan zijn om kitesurfen een Olympische sport te zien worden, groeit het in Latijns-Amerika, waardoor gebieden zoals Salinas del Rey historische bestemmingen worden. Dat is geen toeval. De bevoorrechte locatie, op slechts 40 kilometer afstand van twee gerenommeerde internationale luchthavens - Barranquilla en Cartagena de Indias -, verleent het strand van Juan de Acosta de verdienste van het aanbieden van een puur natuurlijke omgeving, die niet op gespannen voet staat met uitstekende internationale connectiviteit. Het is een luxe om op minder dan een uur rijden van de vierde en de vijfde stad in Colombia te zijn, vooral wanneer deze sport een uitstekende weergave is van het toeristische potentieel van het gebied. In tegenstelling tot andere atleten zijn kitesurfers over het algemeen onvermoeibare reizigers. Ze zijn rusteloos en genieten van het ontdekken van nieuwe realiteiten, culturen en mensen, met andere woorden, genietend van alles wat de plekken omringt waar ze hun passie voor de zee nastreven. Daarom, naast het genieten van de paradijselijke stranden van het departement Atlántico, besluiten de fans die worden aangetrokken door de World Kite Surfing-competitie, evenals de toeristen die de regio de rest van het jaar bezoeken, uiteindelijk om enkele van de vele bezienswaardigheden van het gebied te bezoeken. Zoals de Banda de Baranoa en Sombrero Vueltiao of het ecopark Zoorpresa Silverstre,  de EcoGrania AKIEZ en de Stichting Butterfly Caraibe.

Deze locaties waren gepland om in contact te komen met de rijke natuur van de Colombian kust, volledig anders dan de aard van de binnenlanden van het land en van groot belang vanwege de hoge diversiteit. Dit alles vergezeld van een uitstekend accommodatieaanbod en een vraag met betrekking tot de aanstaande inhuldiging van het Watersportcentrum, een infrastructuur geïnspireerd door de vorm van kustduinen en die, hoewel het nog steeds in aanbouw is, een goed voorteken is voor enorme kansen voor de nationale en internationale toeristische sector, waardoor Salinas een mijlpaal voor watersport wordt.

Maar het potentieel van het toerisme aan de Atlantische kust van Colombia eindigt hier niet. Bezoekers die met het vliegtuig komen, hebben de mogelijkheid om te landen in een van de grote steden van het gebied, waarvan een bezoek aan de stad een perfecte aanvulling is om het verblijf in het land compleet te maken. Het is misschien deze tijd van het jaar, waarin het beroemde carnaval van Barranquilla wordt voorbereid, een van de beste om door de straten van deze monumentale stad van een miljoen inwoners te slenteren. In plaats van de monumenten, zoals de San Nicolás kerk of het Casa Carnaval, de gratie van "Curramba la Bella" - zoals het bekend staat in deze grote stad -, is het toppunt het contact met de lokale bevolking die perfect het zeekarakter symobiliseren, bekend als zeer expressief en vreugdevol. Dit jaar wordt het carnaval gehouden tussen 25 en 29 maart en voordat het begint, is het ontdekken van Cartagena de Indias, gelegen op slechts twee uur rijden, een echte aanrader.

Cartagena, gesticht door Spaanse veroveraars in 1533, was tijdens de Empire-tijden de belangrijkste Caribische haven, het doelwit van de angstaanjagende zeerover Francis Drake en de hebzuchtige zeevaarder Edward Vernon, die het in 1741 zou hebben ingenomen als hij de ingenieuze Blas de Lezo niet was tegengekomen. Maar als er één ding is dat de persoonlijkheid van "La Heroica" definieert, zoals Simón Bolivar de stad doopte, dan is het wel de geschiedenis. Het staat vol met sporen van de bruisende straten van het ommuurde deel van de stad, met name de wijken van het centrum en San Diego die van bijzonder belang zijn. Cartagena is een stad die u op uw gemak moet bezoeken, in een tempo dat een openluchtmuseum verdient, met echte musea, zoals het Palacio de la Inquisición of het Goud en Archeologiemuseum. De Spaanse forten verspreid over de stad zijn ook interessant, evenals de "Bóvedas", oude kerkers omgebouwd tot souvenirwinkels., of het klooster van San Pedro Claver. En natuurlijk biedt de nacht de mogelijkheid om te dansen in dansclubs.

Hoe consciëntieus en voortvarend het uitzicht ook is, er zullen altijd dingen te zien zijn, zoals de Totumo-moddervulkaan, een 15 meter hoge kaap die, in plaats van lava te verdrijven, klei produceert met therapeutische eigenschappen, of de Rosario-eilanden met hun griezelige riffen. Gelukkig zijn de plekken niet eenmalig te bezoeken, zodat we vroeg of laat terug kunnen keren naar Salinas del Rey, de hoofdstad van Colombia kitesurfen, een uitstekende gelegenheid om de Atlantische kust van het land van "magisch realisme" te leren kennen, een van de meest fascinerende ter wereld.

Extra advertentie tonen: 
1
22 mei 2023 - 10:48
9 mei 2023 - 16:29
27 mrt 2023 - 14:36
7 mrt 2023 - 15:25
12 dec 2022 - 08:01
Copyright Reismedia BV 2023 - Cookieinstellingen