TUI Care Foundation en UN World Tourism Organization kondigen 'Tourism for Development Fund' aan voor de minst ontwikkelde landen

13 maart 2023 - 14:29

Dit is een persbericht.

TUI Care Foundation en de UN World Tourism Organization (UNWTO) kondigden tijdens de vijfde VN-conferentie over minst ontwikkelde landen (LDC5) hun plan aan om deze landen centraal te stellen bij de ontwikkeling van duurzaam toerisme. Via het nieuwe ‘Tourism for Development Fund’, gesteund door de UNWTO, investeert de TUI Care Foundation tegen 2030 10 miljoen euro in projecten in minst ontwikkelde landen.

extra add 1ste alinea: 
1

Volgens de Verenigde Naties kan duurzaam toerisme in veel minst ontwikkelde landen een belangrijke motor voor ontwikkeling zijn. De (internationale) hulp vanuit de sector kan bijdragen aan economische groei, de opbouw van lokale gemeenschappen, interculturele dialoog en milieubehoud. Met het Tourism for Development Fund zal de TUI Care Foundation projecten ondersteunen op het gebied van onderwijs, lokaal ondernemerschap, ontwikkeling van ambachtslieden en creatieven, en de bescherming van natuurlijke leefomgevingen op het land en onder water. 

Thomas Ellerbeck, voorzitter van de TUI Care Foundation, legt uit: "De minst ontwikkelde landen hebben een enorm toeristisch potentieel. Dat biedt belangrijke kansen voor hun economische, sociale en ecologische duurzaamheid. Samen met de UNWTO bevorderen we toerisme als een middel voor sectoroverschrijdende groei en creëren we een omgeving waarin starters en kleine bedrijven kunnen groeien. Vooral vrouwelijke starters creëren vaak duurzamere en digitale oplossingen. Zij verdienen meer steun. Wij willen bestemmingen in de minst ontwikkelde landen op de kaart zetten. Een bestemming als Kaapverdië heeft het bewezen: toerisme is wereldwijd een positieve drijfveer voor ontwikkeling."

Zurab Pololikashvili, secretaris-generaal van de UNWTO, zegt: "Voor alle minst ontwikkelde landen is toerisme een pijler van groei en kansen. Via het Tourism For Development Fund zullen de UNWTO en TUI Care Foundation vitale investeringen doen voor de sector en direct samenwerken met lokale belanghebbenden. Met als doel het unieke potentieel van de toeristische sector te benutten om economische ontwikkeling te stimuleren, cultuur en ecosystemen te beschermen en opkomende bestemmingen op de wereldkaart van het toerisme te zetten."

Het fonds beoordeelt zorgvuldig de lokale behoeften en steunt projecten die gericht zijn op de ontwikkeling van de lokale gemeenschappen, het behoud van natuur en milieu, duurzame landbouw, het bevorderen van duurzame investeringen en het creëren van marktgerichte oplossingen die ten goede komen aan toeristische bestemmingen.  De landen waar het fonds zich op richt zijn Laos, Mozambique, Rwanda, Senegal, Gambia, Tanzania, Oeganda en Zambia.

Ter ondersteuning van het fonds biedt UNWTO een platform om contact te onderhouden met de LDC’s, voorstellen in te dienen, geldschieters uit te nodigen en om evenementen te organiseren die marktgerichte oplossingen creëren en het potentieel van duurzaam toerisme bevorderen.

Zoritsa Uresovic, uitvoerend directeur van de UNWTO: "De oprichting van het Tourism for Development Fund betekent een grote stap vooruit in de opbouw van een duurzamere sector. De financiering zal daar terechtkomen waar zij het grootste verschil maakt. Het stelt gemeenschappen in de minst ontwikkelde landen in staat het voortouw te nemen bij de ontwikkeling van toerisme als motor van kansen en als instrument om cultureel en natuurlijk erfgoed te beschermen.”

Alexander Panczuk, uitvoerend directeur van TUI Care Foundation, voegt hieraan toe: "Samen met de World Tourism Organization nodigen we potentiële partners uit om samen te werken en hun krachten te bundelen om het potentieel van het toerisme in de minst ontwikkelde landen te stimuleren. Het Tourism For Development Fund zal de kracht van de toeristische sector benutten in de race om de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties te halen."

UNWTO en TUI Care Foundation zullen regelmatig oproepen publiceren waarmee non-profitorganisaties en sociale ondernemingen in de gelegenheid gesteld worden een aanvraag in te dienen bij het Tourism For Development Fund.

Extra advertentie tonen: 
1
6 sep 2023 - 08:50
14 aug 2023 - 16:19
14 aug 2023 - 16:09
11 aug 2023 - 15:05
22 mei 2023 - 10:48
9 mei 2023 - 16:29
27 mrt 2023 - 14:36
7 mrt 2023 - 15:25
Copyright Reismedia BV 2023 - Cookieinstellingen